Asteroiden träffar inte jorden

NYHETER

Nya uppgifter från NASA

Det finns ett liv efter 2019.

Asteroiden 2002 NT7 kommer inte att träffa jorden – den missar oss precis.

Med astronomiska mått mätt, alltså.

Nyheten om asteroiden 2002 NT7 tillhörde inte de trevligare rymdupptäckterna. När den i förrgår blev känd i vidare kretsar var det som jordens baneman – om bara 17 år riskerade den att slå ut hela kontinenter.

De senaste uppgifterna från det amerikanska rymdprogrammet NASA visar visserligen att jorden fortfarande kan träffas av asteroiden 2002 NT7. Men risken är nu reducerad till 1 på 250 000 – vilket betyder att den inte ens är hälften så farlig som tidigare trott. Dessutom säger forskarna att man efter mer exakta beräkningar sannolikt helt kommer att kunna avfärda hotet.

Otroligt nära

De senaste uträkningarna visar, enligt tyska Stern, att asteroiden kommer inom 22 000 kilometers avstånd från jorden i februari 2019.

Det skulle i så fall vara otroligt nära med kosmiska mått. Tidigare i år passerade en avsevärt mindre asteroid – stor som en fotbollsplan – på 120 000 kilometers avstånd. Det ansågs då som extremt nära.

2002 NT7 därför förts upp i topp på listan över de asteroider och kometer som specialbevakas. Men Donald Yeomans som leder NASA:s nära-jorden program är inte oroad:

- På något sätt kommer den här att försvinna från risklistan, säger han.

Det var amerikanska forskare som först upptäckte asteroiden den 9 juli i New Mexico – på 135 miljoner kilometers avstånd. Och efter att nu ha gjort över 100 observationer kan man bättre beräkna dess risker.

Två kilometer bred

Totalt finns det en kollisionsrisk vid sju tillfällen – 2019, 2044, 2053 och två gånger 2060 och 2078. Från och med nu kommer forskarna att kunna följa asteroiden i över ett år och först då – om den mot förmodan ses som en risk – är det dags att oroa sig.

Man är dock glada över att ha tiden på sig. Vanligtvis tar det dagar innan alla risker med en asteroid eller komet har bedömts. Skillnaden med asteroid 2002 NT7 är att den är betydligt större än vanligt – hela två kilometer bred.

En träff vore därför förödande. Kontinenter skulle förstöras när asteroiden skulle slå ned med kraften från 1.2 miljoner megaton av sprängämnet TNT.

Läs mer:

Mattias Lundell