Mordmisstänkt greps i Finland

NYHETER

18-åringen åkte fast när han försökte lifta

1 av 2 | Foto: PERNILLA WAHLMAN
BROTTSPLATSEN 65-åringen mördades i sitt hem i Björklinge natten till fredagen. Magnus Andersson och Arne Bertilsson arbetar på polisens tekniska rotel.

18-åringen som misstänks för det brutala mordet på en 65-årig man i Björklinge norr om Uppsala är gripen.

I Finland.

I går kväll var han tillbaka i Uppsala och förhördes av polisen.

I helgen anhölls 18-åringen i sin frånvaro, misstänkt för att natten till i fredags ha mördat den 65-årige mannen i Björklinge.

I går var en häktningsförhandling planerad i Uppsala. Den sköts upp när beskedet kom att 18-åringen hittats av polisen i Finland.

Det var sent i går eftermiddag som en finsk polispatrull fick syn på 18-åringen och en kamrat till honom när de försökte lifta längs en väg fem mil utanför Helsingfors.

Polispatrullen fattade misstankar mot de två männen och tog med dem till polisstationen - där upptäcktes att 18-åringen var efterlyst för mord.

Var utomlands

Polisen i Uppsala hade indikationer på att 18-åringen var utomlands, men visste inte att han befann sig i Finland. En kamrat har sagt till polisen att 18-åringen skulle vara i Estland.

Mannen är misstänkt för att ha mördat den 65-årige mannen genom slag mot bakhuvudet. Enligt rättsläkarens bedömning ska 65-åringen ha dött någon gång mellan midnatt och klockan åtta på fredagsmorgonen.

Motivet till mordet är okänt.

Polisen vet att en 17-årig kamrat till 18-åringen hämtades i den dödes bil, en Audi 80, natten mot fredagen.

17-åringen ska ha blivit informerad av vad som hänt, men inte förstått omfattningen.

17-åringen är inte misstänkt för något brott.

Tog bussen

Pojkarnas bilresa slutade i Almunge, fem mil från Björklinge. De lämnade bilen och tog bussen därifrån.

17-åringen åkte hem. Men 18-åringen försvann.

18-åringen är inte släkt med den 65-årige mannen och de hade inte träffats tidigare. De två pojkarna ska ha haft kontakt med mannen som ville hjälpa dem genom att hyra ut sin bil till dem.

I 65-åringens hus fanns inget spår av inbrott eller strid.

Ytterdörren var låst utifrån när ett grannpar fann den döde 65-åringen i hans bostad vid 17-tiden i fredags eftermiddag.

Efter de inledande förhören med 18-åringen i går kväll beslöt åklagare att han skulle vara fortsatt anhållen. I dag eller i morgon väntas häktningsförhandling hållas.

Petter Ovander