Livsfarliga vrakdelar spreds över Texas

NYHETER

Stora metallstycken förstörde hus men ingen skadades

Foto: Denna radarbild visar hur delar av Columbia sprids över Texas sedan rymdfärjan brutits sönder. Bilden togs av National Oceanic and Atmospheric Administrations station i Shreveport i Louisiana.

Sju människor miste livet när Columbia exploderade.

Det kunde ha blivit betydligt fler.

Nedfallande skrot och farligt bränsleavfall gjorde delar av norra Texas livsfarliga.

Foto: En av vrakdelarna från Columbia hamnade på en gata i Nacogdoches i Texas.

När Nasa förlorade kontakten med rymdfärjan Columbia sattes en massiv räddningsinsats in. Deras uppdrag var att rädda liv – astronauternas och de boende i området.

Det stod snart klart att besättningen inte kunde räddas. Den kraftiga explosionen slet Columbia i stycken. Uppdraget blev i stället att ta hand om resterna av rymdfärjan. I sökandet ingick inte bara räddningstjänsten, utan också personal från FBI, flygvapnet och flera militära grenar.

James Hartfield, vid Nasa:s informationstjänst, gick ut i amerikanska medier och uppmanade om och om igen:

”Farligt som nervgas”

– Rör inget skrot. Ring omedelbart den lokala polisen. Det kan vara farligt.

Rädslan var att människor skulle röra det bitvis extremt cancerogena materialet. När bränslet tankas är personalen klädda i heltäckande skyddsdräkter som påminner om rymddräkter.

- Det är ett tvåkomponentsbränsle. Det ena är något som monometylhydracin, och det andra är något som heter kvävetetroxid, säger Sven Grahn, teknisk chef vid Rymdbolaget, till aftonbladet.se.

- För att beskriva hur farligt det är brukar jag säga att det ena är som en nervgas och det andra är livsfarligt.

En annan farhåga var att de stora metallstyckena med kraft skulle träffa någon eller något.

En timme efter olyckan kom de första rapporterna om att skrot från färjan påträffats. Snabbt växte det i antal och boende berättar att rapporter kom från flera orter i östra och norra Texas, som Palestine, Plano och Henderson.

Slog igenom tak

Värst drabbades dock Nacogdoches, cirka 40 mil sydost om Dallas. Lokaltidningen The Nacogdoches Daily Sentinel rapporterar att skrot föll ned över ett stort område på lördagsmorgonen, lokal tid. Trots att ett par hus och en bankbyggnad skadades och material slog igenom tak så verkar inga människor ha kommit till skada.

Polisen Paul Peterson berättar för tidningen att han satt med pappersarbete när han hörde smällen och kände hur det började skaka.

– Mitt första tanke var att det var ett par stridsflygplan som flög lågt över oss, säger han.

Strax därefter började metallbitar – en del stora som motorhuvar – att ramla ned. En annan polis säger:

– Det är överallt.

Militärer ur Nationalgardet kallades in för att skydda delarna – och de som trotsar varningarna och rör skrotet. Många letade sig fram till nedslagsplatserna i hopp om att få en glimt av resterna från Columbia.

BILD-EXTRA

Webb-tv

Nasa

Mattias Lundell, Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden