EU:s nya länder får lära sig av - Sverige

NYHETER

BRYSSEL

Nu börjar EU-skolan för kandidatländerna.

Lärare är UD och svenska ledamöter i EU-parlamentet.

Foto: "Huvudlärare" Ingrid Iremark, presschef på UD är den som leder den svenska EU-skolans turné till de nya medlemsländerna.

Den 16 april skrivs fördraget under. Därefter är de tio blivande medlemsländerna aktiva observatörer och har rätt att delta i mötena - utan rösträtt.

- Vi fick väldigt mycket frågor, säger Ingrid Iremark, presschef på UD som leder EU-skolans turné till de nya medlemsländerna. Vi ville svara på frågorna på ett organiserat sätt.

Skaffar sig Sverige framtida allierade bland de nya medlemsländerna så här?

- Det är inget huvudsyfte, men det är klart att vi träffar och lär känna massor av människor som kommer ihåg oss som något positivt, säger Ingrid Iremark.

Har ni talat med

de andra EU-länderna om detta?

- Vi har gjort detta på egen hand.

I Bryssel tar den svenska EU-representationen emot sina kolleger bland kandidatländernas diplomater och tjänstemän.

Öppet hus.

- Det har varit öppet hus på alla avdelningar. De har kunnat gå runt och ställa frågor på de avdelningar som intresserar dem, säger Anders J Ericson, pressråd.

Estlands, Lettlands och Litauens delegationer har fått en duvning i EU-kunskap, exempelvis i hur man arbetar i ministerrådet. I februari är det dags för polackerna och därefter står Slovakien och Tjeckien på tur.

I EU-parlamentet bedriver många ledamöter liknande utbildningar. Exempelvis har den svenska (s)-gruppen lärt upp partikamrater från Litauen. Varje svensk EU-parlamentariker följdes av en partikamrat.

Emily von Sydow