Jag ska dö i en attack

NYHETER

bin Ladin hotar sina fiender i "testamentet"

LONDON

Usama bin Ladin har lämnat sitt testamente.

Al-Qaida-ledaren säger att han kommer att dö i år i en terrorattack mot "örnens mage".

Det ska betyda i en attack mot USA.

Foto: terrorledaren lovar att bli martyr Bandet, som påstås innehålla Usama bin Ladins testamente, sägs vara inspelat den senaste månaden.

En islamsk nyhetsbyrå i Storbritannien, Al-Ansaar som är baserad i Birmingham, påstår sig ha kommit över ett ljudband som ska innehålla Usama bin Ladins testamente.

På bandet säger bin Ladin att han kommer att dö som en martyr i år i en attack mot sina fiender. Enligt Al-Ansaar är det 53 minuter långa bandet inspelat den här månaden, vilket innebär att det inte är mer än två veckor gammalt.

Om bandet är äkta är ännu inte bevisat och bakgrundshistorien skiljer sig något från hur andra inspelningar blivit offentliga.

Såldes på internet

Den här gången har bandet annonserats ut på internet och Al-Ansaar köpte det av en anonym säljare för en icke avslöjad summa.

Man tvekade först, eftersom man trodde att det kunde handla om samma band som den arabiska tv-kanalen Al-Jazeera offentliggjorde i tisdags och där den påstådde bin Ladin säger att irakier måste stödja Saddam och utföra attacker mot USA. CIA-chefen George Tenet trodde att det bandet kunde vara ett slags startskott för en möjlig terrorattack.

Amerikanska officiella terrorexperter har sett en utskrift av innehållet i Al-Ansaars band men de kan inte säga att det verkligen är äkta utan att höra vad som egentligen sägs och analysera rösten.

Imran Khan, som driver nyhetsbyrån, säger att han översatt innehållet och han berättar att det är "poetiskt" och innehåller flera långa verser ur Koranen. Khan säger till nyhetsbyrån AP att rösten är svagare än på tidigare inspelningar.

- I detta slutliga år slungar jag mig själv och min springare med min själ mot fienden. Och i sanning vid mitt frånfälle kommer jag att bli martyr, påstås al-Qaidaledaren säga.

- Jag ber att mitt frånfälle inte kommer att vara i en kista täckt av gröna mantlar. Jag önskar att mitt frånfälle kommer att ske i örnens mage, fortsätter han.

Imran Khan säger att de experter som Al-Ansaar har kontaktat tror att "örnen" syftar på USA och att bin Ladin alltså vill avsluta sitt liv i en sista terrorattack.

Manar till attack

Talaren på bandet har en uppenbar vilja att dö under det kommande året och använder en retorik som liknar bin Ladins. Bandet ska också innehålla uppmaningar till större terrorattacker men även till attentat mot amerikaner och judar.

Rösten ska också tala om den succé som attackerna i USA den 11 september var.

- Amerikanerna har enorma vapen och militär men ändå kunde en handfull människor få dem på knäna.

Imran Khan säger till AP:

- Om bara tio procent av de föreslagna attackerna utförs kommer det att få USA att falla sönder.

Offentliggörs snart

Imran Khans påståenden har inte kontrollerats av en helt oberoende part men han säger att bandet kommer att bli offentligt inom kort.

Al-Ansaar har tidigare släppt ett videoband som skulle visa att terrorledaren hade överlevt. Tv-kanalen Al-Jazeera gick mot Khan och påstod att det bandet var inspelat före kriget i Afghanistan.

Leif Kasvi