Nej igen till omval

NYHETER

Riksdagsvalet kommer inte att göras om.

Detta trots att Valprövningsnämnden misstänker valfusk i Rinkeby.

- Eftersom det inte kan ha påverkat valresultatet finns det ingen möjlighet, säger ordförande Lars Tottie.

Foto: Dikran Demir anmälde socialdemokraterna i Rinkeby för valfusk.

I går beslutade Valprövningsnämnden att höstens riksdagsval inte behöver göras om. Därmed är valresultatet fastslaget en gång för alla.

- Nu kan det inte överklagas mer, säger Lars Tottie, ordförande i Valprövningsnämnden och ytterst ansvarig för beslutet om att inte göra om valet.

Enligt honom finns det mycket som tyder på att det misstänkta valfusket i Rinkeby kan vara "otillbörligt verkande vid röstning", som är den juridiska termen.

Påverkade inte resultatet

Men eftersom det 50-tal tveksamma budröster Aftonbladet hittat inte tros kunna ha påverkat valresultatet finns det heller inga formella skäl till varför valet ska göras om, hävdar Lars Tottie.

- Enligt våra undersökningar skulle det ha krävts att socialdemokraterna fick 5 000 färre röster i Stockholm för att det sista riksdagsmandatet skulle ha gått till ett annat parti, säger han.

Nämnden ska nu pröva valresultaten i Stockholms kommun och landsting.

Nästa sammanträde är på onsdag i nästa vecka och enligt föredragande Lars Tottie kan ett beslut komma redan då.

Under tiden pågår den polisiära utredningen. Kammaråklagare Madeleine Swanström vid andra åklagarkammaren är förundersökningsledare.

Tillsammans med Lars Jönsson vid Västerortspolisen ska hon nu lägga upp linjerna för det arbetet.

Vi kommer höra väljare

- Bland annat kommer vi att hämta in de aktuella kuverten från budröstningen.

- Vi kommer att höra de väljare vars namn finns på kuverten och det är inte uteslutet att vi begär in prov på namnteckningar för att kunna utreda hur många budröster som är förfalskade, säger hon.

Olle Castelius