Publicerad:
Uppdaterad:

Misstänks ha dödat sin son

Publicerad:
Uppdaterad:

3-åring ihjälslagen - fotbollsstjärna åtalad

Den treårige pojken försökte förklara för mamma: - Jag har ont i magen. Pappa ... slå ... Några timmar senare låg han död med svåra inre skador. I går åtalades styvpappan för att ha slagit ihjäl pojken i lägenheten i Spånga.

I hemlandet var den 29-årige styvpappan känd som en skicklig fotbollsspelare och spelade i landslaget. Han hade studerat psykologi och geografi på universitetet. Nu anklagas han för grov misshandel och vållande till annans död. Klockan var tre natten till den 27 februari när polisen larmades till familjens lägenhet i Spånga i utkanten av Stockholm.

Pojkens revben var sönderslagna

Mamman sprang ut med sitt livlösa barn i famnen. - Han kan inte andas, skrek hon. Läkarna kunde bara konstatera att treåringen var död. Han hade inre blödningar, brustna tarmar och sönderslagna revben. Under dagen hade styvpappan varit ensam hemma med treåringen. När mamman kom hem vid 16.30 var han arg för att pojken hade bajsat på sig.

Han spydde och hade magont

Som "bestraffning" fick pojken inte äta i köket utan sitta still på en stol i vardagsrummet. Mamman märkte att något var fel. Pojken grät, spydde flera gånger, klagade över smärtor i magen och sade "Pappa ... slå ...". - Jag gav honom en Alvedon, berättar mamman i förhör. På kvällen satte styvpappan sig framför tv:n för att titta på fotbollsmatchen Barcelona-Roma. Några timmar senare var pojken död. 29-åringen förnekar bestämt att han dödat pojken. Men flera uppgifter talar emot honom. Dagmammorna berättar att pojken var glad, klättrade i ribbstolarna och lekte med de andra barnen. Han var väluppfostrad och tackade alltid för maten.

Gråtfärdig när styvpappan kom

Men när treåringen skulle hämtas av styvpappan blev han ofta gråtfärdig. De inspelade telefonsamtalen till SOS är ett av åklagarens viktigaste bevis. Bandet har bearbetats av en teknisk avdelning på Säpo. De högsta och lägsta frekvenserna har dämpats för att få ett renare och bättre ljud. Under samtalen med SOS skriker mamman till styvpappan: - Vad har du gjort barnet? Obduktionen visar att treåringen även hade gamla revbensbrott. Och styvpappan har erkänt att han tidigare har bestraffat pojken när denne bajsat på sig. Mamman är undersköterska och har praktiserat på flera olika sjukhus. Trots att hon timmarna före dödsfallet borde ha förstått att pojken blivit misshandlad gjorde hon inget. Därför åtalas hon för vållande till annans död.

Andreas Harne

Publicerad:
Publicerad: