Tusentals svenskar strandsatta efter flygförbud

NYHETER

Luftfartsinspektionen förlänger flygförbudet för Transjet

Luftfartsinspektionen förlängde på torsdagen flygförbudet för Transjet.

Cirka 2 000 svenska semesterresenärer på väg till eller från Grekland och Spanien riskerar nu att få sina semestrar förstörda.

Aer Olympics är en av de researrangörer som använder sig av charterbolaget Transjets tjänster. Akes Kefalas, ansvarig för Aer Olympics kontor i Stockholm, är mycket upprörd över beslutet.

- Det drabbar våra kunder oerhört hårt. Vi har 1 000 kunder i Grekland och Spanien som riskerar att inte kunna åka hem. Lika många skulle i helgen åka på semester till Grekland och Spanien. De kan nu få sina semestrar förstörda. Det är upprörande, säger Akes Kefalas.

Känner sig lurad

- I förra veckan lyckades vi till höga kostnader hyra in andra flygbolag som kunde flyga hem vår kunder och se till att de som skulle på semester också fick göra det. Det klarar vi inte nu. Vi känner oss lurade och är mycket besvikna.

Vad ska ni göra nu?

- Jag vet inte. Vi ska under fredagen besluta hur vi ska agera.

I tisdags i förra veckan fick Transjets nio flygplan flygförbud av Luftfartsinspektionen. Inspektionen hävdar att Transjet har organisatoriska brister och inte uppfyller säkerhetskraven.

Enligt företrädare för Luftfartsinspektionen följer inte bolaget gällande regelverk om vilka kvalifikationer bolagets tekniske chef, flygchef och operative chef ska ha.

Under torsdagen satt representanter för Transjet och Luftfartsinspektionen i sammanträde. Efter mötet beslutade Egil Cederborg, chef för Luftfartsinspektionens avdelning för operativa tillstånd, att förlänga flygförbudet för Transjet.

- Vi har inte accepterat resultatet av åtgärdsarbetet i företaget och inte heller den föreslagna ledningsgruppen, säger Egil Cederborg.

Lång erfarenhet

Transjets vd Thomas Johansson säger att han inte vet vad problemet är.

- Vi förstår inget. Luftfartsinspektionen har underkänt åtta personer som tidigare haft de här positionerna. De har i snitt inte mindre än 20 års erfarenhet av sådana här jobb.

Vad ska ni göra nu?

- Mina händer är bundna. Jag kan inte göra något. Det är upp till inspektionen.

Det är främst mindre researrangörer som anlitar Transjet. I Sverige är det Aer Olympic som flyger ner sina turister till Grekland med Transjet.

Mikael Bergling/TT