Storbeslag av alkohol och vapen

1 av 2 | Foto: BENGT KULÉN
SKUGGADES AV TULLEN Ligan avslöjades när tullen i Göteborg fann 18 000 liter sprit under en last apelsiner. I stället för att beslagta lasten direkt skuggades bilen hit. När tullen gick in i lokalen fann de stora mängder militära sprängämnen.
NYHETER

GÖTEBORG

Under apelsinerna i lastbilen fann tullen 18 000 liter 96-procentig sprit.

I en lagerlokal i Göteborg hittades senare stora mängder militära sprängämnen.

Nu sitter fem män häktade för grov varusmuggling.

Tullen kom ligan på spåren genom en stickprovskontroll av en lastbilstrailer på en uppställningsplats vid Stigs center i Göteborg. Bakom en täcklast av apelsiner fann de 18 000 liter 96-procentig sprit. I stället för att beslagta lasten direkt på plats skuggade de lastbilen när den körde till ett industriområde i Göteborg.

När ligan höll på att lasta över smuggelspriten till ett lager slog tullen till. Fem personer greps på plats och inne på lagret hittade de mängder av militära sprängämnen.

Det ledde till en febril aktivitet.

Tillsammans med piketpolisen gjorde tullen ett antal razzior i flera bostadshus i jakt på bevis och annat smuggelgods.

Intressanta adresser

Tullkriminalen är mycket förtegna om vad de fått fram vid husrannsakningarna.

- Vi vill inte gå in på det, men jag kan säga så mycket att vi har fått fram flera nya intressanta adresser som vi besökt, säger Boo Feuk, chef för tullkriminalen i Göteborg.

Sprängämnena är överlämnade till militären på AM4 i Göteborg. De fem männen som sitter häktade kommer från forna Jugoslavien och Baltikum. Några av dem är tidigare straffade för brott.

Smuggelfärden började i Holland. En estnisk medborgare som fungerade som chaufför var i Holland och lossade av en last med fisk. Därefter körde han med tom lastbil till södra Spanien och lastade vad han trodde var apelsiner. Den 9 maj körde han in i Sverige via Helsingborg. Lasten var tänkt att gå till Stockholm, men under färden kom nya direktiv: åk till Göteborg i stället.

Där avslöjade tullen spritlasten.

Fyra års fängelse

Enligt åklagaren är spriten värd cirka nio miljoner kronor. De fem männen sitter häktade för grov smuggling, ett brott som kan ge fyra års fängelse.

Tullkriminalen är inte säkra på om den egentliga beställaren är någon av de häktade männen.

- De kan vara vanliga underhuggare, men det vet vi inte säkert i dagsläget. Det här är ett pågående ärende så det är inte omöjligt att fler personer kommer att gripas, säger Boo Feuk.

Zendry Svärdkrona