Tre sköts ihjäl på flygplats i USA

NYHETER

LOS ANGELES

Tre människor dog på torsdagen när en oidentifierad man öppnade eld på Los Angeles internationella flygplats. Dramat inträffade vid en israelisk incheckningsdisk på USA:s nationaldag - två fakta som fick många att misstänka ett terrordåd.

Gärningsmannen sköt enligt vittnesuppgifter ihjäl en kvinna som arbetade vid incheckningen hos det israeliska flygbolaget El Al. Han vände sedan sitt vapen mot andra som stod intill innan han själv sköts ihjäl av en av flygbolagets säkerhetsvakter. En av de minst fyra personer som skadades avled senare.

Säkerhetsvakten knivhöggs enligt uppgift innan han sköt förövaren.

Den federala polisen FBI sade i en kommentar att det inte fanns något som pekade på en terroristhandling, även om det var för tidigt för att utesluta något. Säkerheten var skärpt och oron stor för terrordåd i USA som på torsdagen firade sin nationaldag, 4 juli. Ändå talade även Los Angeles borgmästare James Hahn om en ''isolerad'' incident.

Israel misstänker terrorister

Men Israels regering ansåg att allt pekade på ett terrordåd.

-När en beväpnad person öppnar eld mot El Al-passagerare vid en internationell flygplats, måste man utgå från att det rör sig om terrorism, sade den israeliske transportministern Efraim Sneh till kabel-tv-bolaget CNN.

-Organisationer, särskilt islamiska extremistorganisationer, planerar att slå till mot israeliska mål utanför (den judiska staten). Och en flygplats är ett favoritmål, sade han till israelisk radio.

Den israeliske utrikesministern Shimon Peres lovade att Israel och USA gemensamt kommer att gripa de skyldiga.

Trafikkaos

Efter skottdramat evakuerades den internationella terminalen och inga plan fick rulla ut till startbanorna. Bil- och busstrafiken till terminalen stoppades också vilket orsakade stora trafikstockningar. Polisen sökte igenom terminalbyggnaden. Enligt lokala tv-stationer sökte polisen efter en andra gärningsman.

Det var inte känt varför gärningsmannen öppnade eld, men ögonvittnen som citerades av amerikanska tv-bolag uppgav att gärningsmannen ropade ''Hardy har tagit mitt jobb'' innan han öppnade eld. Gärningsmannen beskrevs som en vit man med hästsvans enligt dessa vittnen.

Los Angeles-flygplatsen är en av världens mest trafikerade.

TT-Reuters