Jessica dog på skoterutfärden

NYHETER

Sex olyckor på bara en vecka

Jessica Forsberg, 19, krockade med ett träd och hittades döende av sina vänner bredvid sin skoter.

Den senaste veckan har sex allvarliga skoterolyckor inträffat.

- Skadorna på skotern är så banala och konsekvenserna så fruktansvärda att jag har svårt att förstå att Jessica är död, säger flickans pappa Börje Forsberg.

19-åriga Jessica var på skoterresa med sju arbetskamrater i Ångermanland under förra helgen. De gav sig av på lördagen, övernattade i Sörviken och på söndagen bestämde de sig för att ta vägen hem över Ramsele nordost om Östersund.

Vackert väder

Vid lunchtid stannade de i Lungsjön för att äta lunch. Vädret var vackert, körförhållandena utmärkta.

14.24 kommer larmet till SOS. Bara ett tiotal meter från landsvägen ligger Jessica livlös. Bredvid henne står skotern, ena skoterskidan har hamnat på fel sida om en trädstam.

- Tjejen som körde precis bakom Jessica har berättat att hon såg hennes baklyktor. Hon trodde att Jessica hade parkerat sin skoter för att ta en paus. Det har alltså rört sig om sekunder efter det att olyckan inträffade och att kompisarna nådde fram och larmade, säger Börje Forsberg.

Men döden var så gott som omedelbar. En punkterad lunga, flera brutna revben och inre blödningar. Av skadorna på skotern att döma kan hon inte ha haft någon hög hastighet, leden var slät och jämn.

- Hon kanske har vänt sig om för att se vart de andra tog vägen och fått sladd in i trädet. Det är min teori, säger Börje Forsberg.

Jessica fördes till Sollefteå sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Besökte platsen

Hemma i Strömsund har familjen samlats. Föräldrarna, Jessicas två syskon och syskonbarn håller ihop för att bearbeta sorgen och försöka förstå det obegripliga.

De har besökt olycksplatsen som en del i sorgearbetet.

- När jag såg skotern blev allt ännu mer obegripligt för mig. Den är nästan oskadd. Hon måste ha haft maximal otur, säger Börje Forsberg.

Sedan olyckan har familjen överösts med kondoleanser. Hela Strömsund sörjer och brev och mejl har strömmat in från hela Sverige.

- Jag hoppas att vi kan hjälpa andra att förstå att man måste vara försiktig när man kör skoter genom att berätta om vad som hände Jessica. En skoter är ingen leksak, det är en enorm kraft i dem och det är svårt att kontrollera förarnas kunskaper, säger Börje Forsberg.

Så här kör du säkert

Två män omkom i lördags

Anna Bengtsson