Det här går åt h-e!

NYHETER

Bert skällde ut eleverna efter noter

1 av 4 | Foto: Bert reagerade starkt över elevernas låtval och krävde omedelbar förbättring.

Mycket pengar står på spel och Bert ansåg att det var dags för en rejäl uppryckning - en gång för alla!

Det ena obehagliga konstaterandet efter det andra las fram inför deltagarna...

För första gången var våra vänner något splittrade.

Ena gänget befann sig i Åre medan de andra var kvar i Skara, där ett gospelframträdande skulle framföras i domkyrkan. I denna enorma lokal och med en akustik därefter skulle det nu repeteras.

Plötsligt dök Bert upp med andan i halsen och undrade var biskopen hade tagit vägen.

Han hade nämligen fått för sig att när han ändå var här skulle han ta tillfället i akt och predika en smula.

– Det är rättvist i vårt samhälle att alla borde få mer schlagermusik. Så jag säger så här: köp Fame Factory och strunta i kollekten!

Vad biskopen ansåg om den predikan vet vi ingenting om men den lär nog inte tas upp på söndagens predikan!

Pressade till det yttersta

Från kyrkan bar det av till nästa prövning skulle man sedan kunna säga. Kapten Thool hade nämligen fått kännedom om elevernas ”nonchalans och divafasoner på skolan” som han uttryckte det. De enda giltiga skälen till frånvaro är fysisk skada eller feber medan eventuell snuva, bakfylla eller motivationsbrist är fullständigt underkända, meddelade han. Efter den rejäla avhyvlingen stundade ett tufft löppass utomhus och våra vänner trillade ihop åt höger och vänster, av ren utmattning.

Publikens jubel

Då var tongångarna lite annorlunda uppe i svenska fjällvärlden. På stora torget hade cirka tiotusen människor samlats för att spana in vår kvartett bestående av Peter, Anders, Mia och Per och jublet visste inga gränser då de klev ut på scen.

– Jag tror vi kommer tillbaka till skolan och kan sprida glädje omkring oss efter detta, myste Peter efteråt.

Han visste inte hur välbehövligt detta skulle komma att bli eftersom Bert i samma veva stormade in på skolan fly förbannad.

”Det ska vara kommersiellt”

Med bister min började han sin utskällning och det främsta problemet var elevernas låtval:

– Nu måste ni skärpa er, för det går åt helvete det här. Det är så låg klass på det här så det är inte sant. Vi har inte råd att göra ett program för hundra miljoner för att ni ska sitta och presentera egna låtar!

Våra vänner satt allvarliga och tog emot bannorna och Ida blev så ledsen att hon började gråta. Men att gråta hjälper inte, förklarade Bert strängt samtidigt som han presenterade en lista på de som inte skötte sig hundraprocentigt. Diskussionerna huruvida tjejerna är sämre än killarna på att ta ut andralåtar eskalerade:

– Jag tycker det är skittråkigt när ni åker ut för att ni valt fel låt. Då känner jag att det är fel på mig, att det är mitt fel som inte stoppade det i tid, sa han.

När Bert sedan åkte därifrån var det en liten luggsliten skara som satt kvar,

– Det var ord och inga visor, sade Johan och kramade om Ida.

Anna Bergstrand