Nyheter

Alf Svensson bäst som statsminister

NYHETER

Var tredje av 39000 läsare vill ha kd-ledaren som borgerlig regeringschef

Bo Lundgren tror på borgerlig valseger – och på statsministerposten.

Frågan är dock om väljarna tror på moderatledaren?

Nästan 39 000 läsare på aftonbladet.se ser hellre Lars Leijonborg eller Alf Svensson som ny statsminister.

Kristdemokraternas Alf Svensson är den verkliga vinnaren i Dagens fråga på aftonbladet.se. Nästan var tredje läsare ser honom som den borgerliga fyrklöverns bästa statsministerkandidat.

Skuggas av Leijonborg

Alf Svensson skuggas av folkpartiledaren Lars Leijonborg med knappa 30 procent av rösterna. Därmed slår de moderatledaren med råge. Knappt var fjärde hoppas på en borgerlig under Bo Lundgrens ledning.

Den stora förloraren är dock centerledaren Maud Olofsson. Drygt 13 procent ser henne som sin kandidat.

De opinionsundersökningar som i dag presenterades ger dock ingen riktigt bra bild om hur väljarnas sympatier ligger – och vilka chanser det borgerliga blocket har att få tillsätta en statsminister.

Osäkra mätningar

Vänsterblocket (s, v och mp) har lika många sympatisörer, 50,7 procent, i Sifos och Temos väljarundersökningar. Men det borgerliga blocket är lite större i Sifo, 47,5 procent, än i Temo, 46,5 procent. I Skops mätning är glappet större, där får vänsterblocket 51,9 procent mot borgarnas 47,0. Om miljöpartiet räknas bort är skillnaden mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet och det borgerliga blocket så liten att den inte är statistiskt säker i någon av de tre mätningarna, skriver TT.

Tv-debatt avgör valutgången

Temomätningen publiceras av Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet, medan Sifomätningen publiceras i Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten och Skånska Dagbladet och Skops väljarbarometer publiceras på institutets hemsida.

Kvällens partiledardebatt kan i detta osäkra läge helt avgöra valutgången.

Mattias Lundell

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter