Han hade näsa för skandaler

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Felstegen och grodorna kantade Björn Rosengrens väg till makten

Porrklubben Tabu.

Teliaaktien.

Och Norge - "den sista Sovjetstaten".

Felsteg och grodor har kantat Björn Rosengrens väg till makten.

Kanske är det för dem vi minns honom mest.

Affärerna bubblade upp Det man mest kommer att minnas av Björn Rosengren är alla skandaler han var inblandad i. Men han klarade sig ganska helskinnad ur dem.
Foto: SOFIA EKSTRÖM
Affärerna bubblade upp Det man mest kommer att minnas av Björn Rosengren är alla skandaler han var inblandad i. Men han klarade sig ganska helskinnad ur dem.

"Snackministern" har han kallats.

Inte utan grund.

Han har lovat stort - men ibland hållit alltför tunt.

Hans ibland nonchalanta uppträdande, hans stora löften och stundtals ogenomtänkta och illa underbyggda uttalanden har genom åren retat många.

Och många har också med jämna mellanrum krävt hans avgång. Såväl besvikna Telia-aktieägare och sparkade Ericsson-anställda som norrmän och oppositionspolitiker.

Men Björn Rosengren har styvnackat vägrat - och surfat vidare, med ett leende, om än ansträngt ibland, och med statsminister Göran Perssons goda minne.

Valde själv att gå

Nu har Björn Rosengren själv valt att avgå, vid en tidpunkt som passar honom själv.

Säkert dyker han upp igen, någon annanstans, i en ny strålande karriär - precis som han alltid har gjort, bilmekanikern från Stockholm som blev näringsminister.

Det var som bilmek han började - men det var den fackliga karriären han satsade på, först som ombudsman i slutet av 1960-talet, sedan som ordförande för Svenska Kommunaltjänstemannaförbundet, SKTF, och TCO.

Men efter tolv år som TCO-ordförande sprack det, med dunder och brak. Den fackliga karriären fick ett abrupt - och pinsamt slut.

Tangatrosor

Den 27 juni 1994 avslöjas att Björn Rosengren i september 1991 besökt porrklubben Tabu i Stockholm tillsammans med en amerikansk affärsman. Notan på 55 600 kronor hade Björn Rosengren betalat med TCO:s kontokort.

- Jag visste inte alls vad det var för ett ställe, var hans förklaring.

Att det i dörren stod en leende kvinna iklädd endast minimala tangatrosor och högklackat fick honom inte att reagera - i stället slog han och hans sällskap sig ner och beställde in en flaska vin.

I efterhand betalade Björn Rosengren notan - som han med hjälp av advokat fick ned till 10 000 kronor - ur egen ficka.

Men - som om det inte räckte med porrklubbsbesöket - bara två veckor senare avslöjas att Björn Rosengren åkt limousin för 18 208 kronor under september 1991.

Under tre år uppges han ha beställt limousiner för mer än en halv miljon kronor - på medlemmarnas bekostnad.

Det kunde bara sluta på ett sätt:

Med avgång.

Den 19 juli, mindre än en månad efter att Tabu-besöket avslöjades, tvingas Björn Rosengren avgå, med en fallskärm på nästan åtta miljoner kronor som även den förstås väckte debatt.

Norrbottning

Två år senare var han förlåten.

Och inledde en ny karriär - som norrbottning.

Tillsammans med dåvarande hustrun Agneta tog Björn Rosengren sitt pick och pack och flyttade in i residenset i Luleå.

Som landshövding i Norrbottens län gjorde han succé. Efter bara tio månader på landshövdingeposten utsågs han till Årets Norrbottning av tidningen Norrbottens-Kuriren.

Björn Rosengren trivdes i Norrbotten - och Norrbotten trivdes med honom.

- Mina tre lyckligaste år, har han själv sagt om tiden där.

Nya blåsväder

Men, Göran Persson kallade - och Björn Rosengren sa inte nej.

Utan någon som helst politisk bakgrund utsågs Björn Rosengren efter valet 1998 till näringsminister för det nya stora "superdepartementet" tillsammans med Mona Sahlin.

Under de fyra år som gått har han hamnat i nya blåsväder.

Som att sätta sig i en lastbil och köra - utan att ha körkort för tung lastbil.

Eller - betydligt allvarligare - som ansvarig för de misslyckade förhandlingarna om en sammanslagning av Telia och norska Telenor 1999.

Det blev en dyr affär som Björn Rosengren fick stå till svars för inför Konstitutionsutskottet, KU, efter skarp kritik från riksdagens revisorer och de andra partierna.

Han väckte även norrmännens vrede genom att - när han trodde tv-kameran var avstängd - kalla Norge "den sista Sovjetstaten".

Han dyker upp - igen

Och Teliaaktien, denna blytyngd som nästan en miljon svenskar lockades att investera sina surt förvärvade sparpengar i, i hopp om att göra ett klipp.

- Jag tror att den som köper gör en bra affär, sa Rosengren i maj 2000.

De som köpte håller nog inte med. Aktien som då köptes för 85 kronor är i dag värd mindre än 30.

Löftet om bredband till alla inom två år - det vill säga i år - var inte heller mycket värt. Cirka hundra kommuner är fortfarande utan.

Var Björn Rosengren dyker upp härnäst är det ännu ingen som vet.

Men en sak är säker:

Björn Rosengren dyker upp igen.

Fler artiklar:

Kerstin Nilsson

Publicerad: