Jan Stenbecks efterträdare utses

NYHETER

Fyra ersättare klara

I dag ersätts Jan Stenbeck som ordförande.

Pelle Törnberg tar som väntat över efter Stenbeck i MTG.

Johan Björkman blir ordförande i Invik, Ulf Spång tar över posten i Kinneviks styrelse och Bruce Grant blir styrelseordförande i Tele2.

Metro International utser ny styrelseordförande vid styrelsemötet nästa vecka.

Jan Stenbeck var ordförande i flera av sina bolag. Vigo Carlund utsågs redan på onsdagen som ny ordförande i Transcom. Han blev därmed först ut med att efterträda Jan Stenbeck på en ordförandepost.

Utöver Vigo Carlund har Pelle Törnberg som väntat, utsetts till ordförande i MTG, Johan Björkman, 58 år, idag utsetts som styrelseordförande i Invik. Ulf Spång, 54 år, har utsetts till ordförande i förvaltningsbolaget Kinnevik och Bruce Grant är ny styrelseordförande i Tele2.

Christina tog inte pappas plats i Invik

Jan Stenbecks dotter Christina hade kunnat var aktuell för posten som styrelseordförande i Invik. Hon är nämligen suppleant i styrelsen. Det blev dock Johan Björkman som efterträdde Stenbeck på den posten.

Finansmannen Johan Björkman är född 1944. Han har varit styrelseledamot i Invik och är också styrelseordförande i Tredje AP-fonden samt ledamot i Nordstjernan och Ljungberggruppen. Han var en av Stenbecks viktigaste rådgivare.

- Johan Björkman har varit kopplad till Stenbeck och Stenbecks olika bolag på olika sätt genom åren, så det känns inte som ett särskilt överraskande namn, säger Peter Malmqvist på Aragon Fondkommission.

- Sen kan man i och för sig säga att allt som händer efter Stenbecks död är en överraskning eftersom Stenbecks död kom så plötsligt. Vilket namn som än kommer fram är en överraskning eftersom ingen tänkt i de termerna tills för några dagar sedan.

Johan Björkman är även känd som svensk rådgivare åt den schweiziske finansmannen Martin Ebner.

Spång sitter i flera styrelser

Ulf Spång är född 1948 och sitter i en rad styrelser, bland annat Postens, Fogias och John Mattson Fastighets AB:s styrelse. Han har varit verksam i Skandia sedan 1997 och är förste vice vd och chef för division Europe

Nu blir han alltså även styrelseordförande i Kinnevik, där han tidigare varit styrelseledamot.

Möten hela dagen

På eftermiddagen presenterades Bruce Grant som ny ordförande i Tele2. Han är vd för företaget Xsource och sitter med i flera av Stenbecksfärens styrelser. Förutom Tele2 sitter han i Kinnevik, Korsnäs, Metro och Transcoms styrelser. Han är född 1959 och brukar kallas Stenbecks USA-chef.

Pelle Törnberg sitter i styrelsen i Tele2, Invik och MTG som han nu blir ordförande i. Han bor i London, men har även en villa i Saltsjöbaden.

Pelle Törnberg har arbetat som journalist i flera år, bland annat startade han Strix tillsammans med Robert Aschberg och var vd mellan 1987 och 1993. Efter det blev han chef för mediedelen av Kinnevikkoncernen. 1987 ombildades det till MTG. Sedan 2000 har Pelle Törnberg varit vd för Metro.

Kandidater till ordförandeposterna:

Susanna Vidlund, Frida Johansson