Morddramat – minut för minut

Foto: Polis och åklagare i Nyköping höll presskonferens på fredagen. Åklagaren Pär Andersson i mitten.
NYHETER

I dag åtalades den 55-årige man som misstänks ha skjutit ihjäl polisen Fredrik Widén i Nyköping den 20 juni.

Åklagaren Pär Andersson redogjorde under en presskonferens händelseförloppet. Aftonbladet.se fanns på plats på konferensen.

Den 55-årige mannen åtalas för mord och ett fall av mordförsök. Han åtalas också för olaga hot mot en företrädare för rättspsykiatrin.

55-årigen dömdes 1994 till tio års fängelse för dråp och till två fall av mordförsök.

Under denna tid ska han, enligt åklagaren Pär Andersson, ha utvecklat ett hat mot poliser och människor inom rättsväsendet.

Detta hat ska ha lett till att han bland annat under 2006 skickat hotbrev till personal inom rättsväsendet och deras anhöriga.

Med anledning av dessa hot beordrades att 55-åringen den 20 juni skulle tvångshämtas till en psykiatrisk undersökning.

Ett tiotal poliser skickades till mannens lägenhet i Nyköping. Fredrik Widén var en av dem som spanade mot lägenheten.

Mellan klockan 16 och 17 anlände mannen till huset och gick in i sin lägenhet. En förhandlare ringde till lägenheten men fick inget svar.

En stund senare såg Fredrik Widén och en av hans kollegor hur 55-åringen lämnade huset.

Widén, som var civilklädd, bestämde sig för att ingripa. Han och hans kollega presenterade sig för mannen och informerade honom om att de fått en begäran om handuträckning.

55-åringen ville inte följa med, trängde sig förbi de två poliserna och sprang ner i källarutrymmet till fastigheten. Widén tog upp jakten.

Väl nere i källaren uppstod tumult och Widén försökte använda pepparsprej mot mannen. I tumultet träffades Widéns kollega av sprejen. Kollegan blev förblindad och backade ut från källarutrymmet.

Kollegan hörde sedan flera skott och frågade vem som avlossade skotten, men fick inget svar.

Widén träffades av sju skott. Fyra framifrån på överkroppen och tre bakifrån.

Ett av skotten ska ha varit ett så kallat ”påsittande skott”. Det innebär att pipmynningen har varit i kontakt med Widéns kropp.

Enligt åklagare Pär Andersson är det omöjligt att det handlar om en nödvärnshändelse. Mordet är att betrakta som en utstuderad avrättning, enligt Andersson.

Widéns kollega backade ut mot utgången. Den misstänkte 55-åringen flydde då ut mot bakgården.

En annan polis fick syn på mannen, men trodde först att det var Widén. Han följde efter 55-åringen in på bakgården.

Plötsligt vände sig mannen om och avlossade tre skott mot polisen. Polisen snuddades av ett skott i huvudet och träffades av det andra i armen. Det tredje skottet gick förbi honom.

Polisen besvarade skotten. En kvinna som sökt skydd bakom en bil träffades av en rikoschett och skadades.

Enligt SKL:s undersökningar kom inte skottet från den misstänkte 55-åringen.

Mannen lyckades sedan fly från platsen.

Efter klockan 17 greps den misstänkte 55-åringen. I hans väska hittades en ”varm” pistol. Enligt SKL har de skott som avlossats mot Fredrik Widén och hans kollegor kommit från denna pistol.

I samband med husrannsakningar i 55-åringens två lägenheter hittade polisen cirka 1 100 skarpladdade patroner av samma typ som de som Widén sköts ihjäl av.

En pärm med en kartläggning av olika personer inom rättsväsendet hittades också. Pärmen innehåller personuppgifter om personerna och deras anhöriga. 55-åringen har genomfört spaning på dessa personer. Mannen har uppgett till ett vittne att om någon skulle komma och hämta honom så skulle det ”smälla”.

Enligt åklagare Pär Andersson är bevisläget mot 55-åringen gott. Förundersökningsprotokollet omfattar 1 200 sidor.

Rättegången mot den misstänkte mannen inleds onsdag 22 augusti och 23 augusti för att fortsätta 30 och 31 augusti. Den hålls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Enligt åklagare Pär Andersson finns ingen anledning till rättpsykiatriska undersökningar före förhandlingarna.

Mikael Stengård, Jessica Linnman