Allt fler tipsar om bidragsfusk

NYHETER

Många ringer Skatteverket anonymt

Antalet anonyma tips till Försäkringskassan och Skatteverket ökar. Redan i år har tusentals svenskar hört av sig med misstankar om fusk.

– Folk har en nolltolerans i dag, säger försäkringsdirektör Stig Orustfjord till Punkt SE.

Foto: – Folk har nolltolerans mot fusk i dag, säger försäkringsdirektör Stig Orustfjord.

Föräldrar som påstår att de är hemma och vårdar sjukt barn men i själva verket arbetar är bara ett exempel på fusk som Försäkringskassan tipsas om.

Mellan januari och mars i år kom 2815 anonyma tips in.

– Jag tror inte att det handlar om att svenska folket har blivit mer kriminella, snarare har inställningen till bidragsfusk hårdnat. Man tycker helt enkelt inte att det är okej, säger Stig Orustfjord, försäkringsdirektör på Försäkringskassan.

Vill inte ha angivarsystem

Ungefär hälften av alla fall som leder till en brottsutredning har sin upprinnelse i anonyma tips. Att folk är villiga att berätta om felaktigheter de ser är viktigt för Försäkringskassans arbete, menar Orustfjord.

– Men det är en balansgång. Vi vill inte ha något sorts angivarsystem.

Det är också långt ifrån alla tips som föranleder vidare utredning.

– Många har ofta en naturlig förklaring och bygger på missförstånd. Ibland kan det också finnas inslag av personliga motsättningar och hämd.

”Tuffare samhällsklimat”

Även till Skatteverket ökar antalet anonyma tips.

Framför allt berör de byggbranschen och restaurangverksamhet.

– Jag tror det har att göra med att samhällsklimatet har blivit tuffare. Det är svårare på ­arbetsmarknaden och ser man något felaktigt hör man av sig till oss, säger skatterevisor Conny Svensson vid Skatteverket i Göteborg.