6 av 10 svenskar: Avgå

NYHETER

Nu har en majoritet tröttnat på skandalerna

Efter en vecka har svenska folket fått nog.

Sex av tio tycker att kulturminister Cecilia Stegö Chilò bör avgå.

Svarta löner till barnflickor och tv-licensfusk blev för mycket.

Förra fredagen log Cecilia Stegö Chilò och Maria Borelius ikapp – på toppen av sina karriärer som ministrar i den nybildade regeringen.

Sen kom skandalerna.

Barnflickor och städare med svarta löner, fusk med tv-licensen och dåliga bortförklaringar om miljoninkomster som inte räckte till.

Aftonbladets Sifo-undersökning, som gjordes i går kväll, visar att folket tröttnat. 61 procent anser att kulturministerns snedsteg är så allvarliga att hon borde avgå.

Även handelsminister Maria Borelius har svagt stöd från folket. Bara tre av tio tycker att hon bör sitta kvar. Nästan hälften, 49 procent, vill att hon avgår.

– Jag är inte förvånad. Folk har en strängare syn på licensfusket än svartfusket. Nästan alla betalar tv-licens, men väldigt många har någon gång betalt barnvakten svart, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

”En skitsak”

Särskilt hård är domen från de äldre väljarna. Sju av tio över 65 år vill se Stegö Chilò gå. Även Borelius saknar framför allt stöd från de äldre.

– Det är helt naturligt, det är framförallt de äldre som betalar tv-licens. De är dessutom mer moraliska och konservativa, säger Stig-Björn Ljunggren.

Men han tror att både Stegö Chilò och Borelius sitter kvar – om inga nya skandaler dyker upp.

– Egentligen är det en skitsak. Problemet är att krishanteringen inte fungerade. Det hade varit bättre om de klarlagt allt från början.

Även hos de egna partikamraterna har de båda ministrarna svagt stöd. Bland tillfrågade moderater svarade 52 procent att Stegö Chilò bör avgå. 34 procent tyckte att även Borelius ska avgå.

Annsofie Näslund