Nytt nordkoreanskt kärnvapenprov dementerades snabbt

NYHETER

Tokyo

Japansk tv uppgav på onsdagen att Nordkorea genomfört ytterligare ett kärnvapenprov, men uppgifterna dementerades snabbt.

Den statliga japanska tv-kanalen NHK och Nihon Television citerade båda anonyma regeringskällor som uppgav att de fått uppgifter om seismisk aktivitet i Nordkorea vilket pekade på ytterligare ett kärnvapentest, sedan landet på måndagen uppgav att man genomfört sitt första test någonsin.

Men företrädare för Japan, USA och Sydkorea, som alla är inblandade i de låsta förhandlingarna med kommunistlandet om ett stopp för dess atomprogram, sade att de inte hade några bevis som stödde rapporterna.

- Vi har inte upptäckt några bevis för ytterligare ett nordkoreanskt prov, sade Vita hustalesmannen Blair Jones i Washington.

- Japanska företrädare säger nu att det inträffade kan kopplas till ett skalv i norra Japan. Vi kommer att fortsätta att noga följa utvecklingen och konsultera våra allierade i regionen, tillade han.

Skalvet som mätte 5,8 på Richterskalan skakade Japans östkust. Skalvets låg ute i havet knappt 20 mil sydöst om Sendai på den japanska huvudön Honshu.

Japan har inte någon information som tyder på att Nordkorea har genomfört en andra atomprovsprängning, sade den japanske premiärministern Shinzo Abe till en parlamentarisk grupp på onsdagen.

Utrikesminister Taro Aso sade dock till samma grupp att Japan fått information om att den kommunistiska staten kanske skulle genomföra ett andra prov på onsdagen, men att något sådant inte hade bekräftats.

TT-Reuters