Han kan bli valets joker

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kräver miljöpolitik i Frankrike

Känd från tv Nicolas Hulot har tröttnat på att politikerna inte tar upp miljöfrågorna och hotar att själv ställa upp i valet.
Foto: bertrand guay
Känd från tv Nicolas Hulot har tröttnat på att politikerna inte tar upp miljöfrågorna och hotar att själv ställa upp i valet.

Nicolas Hulot, 51, har en annorlunda taktik för att stoppa växthuseffekten.

Han hotar presidentkandidater:

Gör något åt klimatet nu – annars utmanar jag er i presidentvalet.

Kom orden från någon annan skulle förmodligen de båda toppkandidaterna i vårens franska presidentval, vänsterns Ségolène Royal och högerns Nicolas Sarkozy, rycka på axlarna och slänga igen dörren i ansiktet på Hulot.

Nu råkar han vara en av Frankrikes populäraste och mest respekterade personer. Dessutom har han ett filmstjärneutseende som garanterat drar röster.

En nationalhjälte

Korsningen mellan äventyraren Indiana Jones och folkbildaren David Attenborough uppskattas enligt veckotidningen Paris Match av 87 procent av fransmännen. En högre siffra än för fotbollsstjärnan Zinedine Zidane. Hulot slår även presidentkandidaterna med hästlängder. Royal får 69 procent och Sarkozy 60.

Hulot blir en mäktig fiende om han ställer upp i presidentvalet. Redan innan han ens är kandidat säger 10 procent att de skulle rösta på honom. 51 procent att de skulle kunna tänka sig.

Detta trots att Hulot inte har något politiskt förflutet.

Har rest jorden runt

Han är en tv-kändis mer känd för vad han gjort än för att han syns i tv.

Under hela sitt liv har Hulot rest världen runt som äventyrslysten miljöobservatör. Först som naturfotograf, numera som programledare. Hans tv-show ”Ushuaia Nature” på kanalen TF?1 drar mer än sju miljoner tittare.

Trött på politiker

Under sina otaliga resor har Hulot sett hur spåren av miljöförstöring trängt allt längre bortom allfartsvägarna.

–?Jag föddes inte till miljökämpe. Jag blev en.

Han har tröttnat på att politikerna pratar men inget gör. Han jobbade själv som rådgivare åt president Chirac. Han fick presidenten att säga bra saker men nån handling blev det aldrig.

Kräver miljöpakt

För drygt en månad sedan lanserade Hulot sin miljöpakt. Viktigaste punkten är att Frankrike ska inrätta en vice premiärminister som enbart ska ägna sig åt miljöfrågor. Han kräver också att landet inom 40 år ska skära ner sin konsumtion av olja och gas till en fjärdedel av vad den var år 1990.

Hans nya bok i ämnet har redan sålt i 200?000 exemplar.

Därför har både Royal och Sarkozy öppnat sina dörrar för honom. Hulot har gett dem fyra veckor att ställa sig bakom miljöpakten. Annars får de möta honom 22 april.

Att inte lyssna kan kosta dem presidentposten.

klicka på bilden för att få fram en större version
Publicerad: