Nyheter

Pappa dömd för våldtäkt på dotter

NYHETER

Dömdes till rättspsykiatrisk vård och skadestånd

Den 44-åriga pappan åtalades i slutet av september vid Eksjö tingsrätt för våldtäkt mot sin dotter.

Flickan var bara tio år gammal när övergreppen började.

I dag dömdes pappan till rättspsykiatrisk vård och ska betala 280 000 kronor i skadestånd till dottern.

I september åtalades 44-åringen för våldtäkt mot barn och sexuellt utnyttjande av underårig. Enligt åtalet hade brotten haft mycket stor omfattning och eftersom han var flickans enda närstående person, anser åklagaren att han visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Skadestånd till dottern

I dag dömdes han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för grovt sexuellt utnyttjande och våldtäkt mot barn. Han dömdes även för snatteri och olovlig körning.

Mannen ska betala 280 000 kronor i skadestånd till dottern jämte ränta från och med den 1 juni 2006 och fram tills dessa betalning sker. Han ska även erlägga 500 kronor till brottsofferfonden.

I slutet av augusti häktades pappan, misstänkt för en rad övergrepp på dottern som nu är i tonåren. Mannen har haft vårdnaden om dottern sedan hon var i tioårsåldern.

Tjatade och hotade

Övergreppen ska ha börjat när mannen fick vårdnaden och pågick i fem års tid. Enligt flickan blev hon tvingad till samlag med sin hepatit C-smittade pappa vid minst 200 till 300 tillfällen.

När flickan blev lite äldre, försökte hon säga ifrån och säga nej till sin pappa, eftersom hon förstod att det hon blev utsatt för var fel. Då tjatade pappan och hotade tills han fick sin vilja igenom. Bland annat skulle han ta livet av sig om hon inte ställde upp på det han ville göra. Han sade också till henne att hans testiklar smärtade och "nu måste vi göra det för jag har ont".

Kommunen kritiseras

Det var först när flickan omhändertogs av sociala myndigheter som övergreppen avslöjades. Flickan är idag tonåring.

Trots att mannen hade missbruksproblem och tidigare blivit dömd för bland annat försök till dråp, fick han vårdnaden om dottern. Det är något som länsstyrelsen riktat stark kritik mot kommunen för, enligt TT.

Susanna Vidlund

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter