Navy Seals till Sverige i helgen

NYHETER

Ska tävla i Stockholms skärgård

Foto: Ett lag med Navy Seals kommer till Stockholm i helgen. På bilden soldater under en övning i San Diego.

Fem mils löpning i skärgårdsterräng. Plus en mils simning.

Det lockar soldater från amerikanska elitförbandet Navy Seals till Sverige.

På söndag möts multisportseliten i ett kraftprov i Stockholms skärgård. Bland lagen finns både soldater från det amerikanska förbandet Navy Seals och franska attackdykare.

Cirka 20 tvåmannalag deltar i tävlingen ”Ö till Ö”. Deltagarna ska ta sig mellan Utö och Sandhamn i Stockholms skärgård.

Springer på 21 öar

– Det är 21 öar som man ska ta sig över. Lagen springer på öarna och simmar mellan, säger tävlingsledaren Michael Lemmel.

När deltagarna kommer i mål har de sprungit drygt 5 mil i starkt kuperad skärgårdsterräng och simmat cirka en mil. Vid sammanlagt 42 tillfällen ska de ta sig i eller ur vattnet.

– Det är jätteviktigt att vara snabb i alla byten, säger Michael Lemmel.

Anländer på lördagen

Tvåmannalaget från Navy Seals fick tillstånd av sina befäl att åka till Sverige för att tävla så sent som i måndags. Först ett dygn innan starten anländer deltagarna Chad Kalocinski och Christopher Deitz i Stockholm.

Hur kommer det sig att de ställer upp i tävlingen?

– Det passar kanske dem som tävlingsform, att man både springer och simmar. De är otroligt duktiga på att simma, säger Michael Lemmel.

Men Navy Seals-soldaterna har hård konkurrens i tävlingen. Franska attackdykare kommer till Utö för att slå amerikanerna, liksom svenska fallskärmsjägare och kustjägare. Dessutom deltar några av Nordens främsta triatleter och multisportare.

”Svenska segrare”

Michael Lemmel gissar att vinnarlaget kommer att gå i mål efter cirka elva timmar. Han tror på det svenska laget med triatleten Ted Ås och multisportaren Martin Flinta som segrare. Två andra svenska deltagare är landslagstriatleterna Jonas Colting och Pasi Salonen.

– I och med att jag inte känner killarna från Navy Seals så vågar jag inte satsa många kronor på dem, säger Michael Lemmel.