Fira en grön jul i år!

NYHETER

Hög tid för trendnissarna att fira grönt – här är bästa miljötipsen

God grön jul!

Nej, det går inte att blunda

för klimathotet ens på julafton, men vägen till en ekologisk jul är smakrik, färgstark och rolig.

Foto: Grön jul! Med lite eftertanke är det enkelt att göra julfirandet mer miljövänligt.

Det är dags att fira en medveten jul. Med rätt kunskap kan du handla, städa och pynta inför vinterns stora högtid med det goda miljösamvetet i behåll. Och intresset för att handla ekologiskt har aldrig varit större, enligt Rune Kalf-Hansen, kock känd från tv-programmet ”Toppform” och expert på närodlad och ekologisk mat.

– Efterfrågan på ekologisk matlagning har fullkomligt exploderat! Jag har jobbat med ekologisk mat hela mitt yrkesliv, men nu är det så mycket lättare att hitta den i butik. Dessutom har priserna gått ner.

Välj närproducerad mat

Det finns några enkla kom-i-håg-lappar för ett miljövänligt julbord, enligt Rune Kalf-Hansen. Laga inte onödigt mycket mat. Välj närproducerad, KRAV-märkt mat. Fina råvaror ger en enklare tillagningsprocess som kräver mindre energi.

– Tänk säsong när du handlar mat. Använd förnuftet, vissa saker går inte att odla i Sverige vintertid. Många säger att det är dyrt med ekologiska grönsaker, men det är klart att det blir kostsamt om du inte handlar efter säsong. Tomater är jättedyra i december.

Minskar allergirisken

Även julstädningen ska vara grön, enligt Evelyn Kjellberg, städexpert på Hemfrid.

– Vi märker en ökad efterfrågan på miljövänlig städning. Våra kunder frågar vilka rengöringsmedel vi använder, till exempel.

Foto: Rune Kalf-Hansen: "Den ekologiska maten är den mest hälsosamma."

Evelyn Kjellberg menar att de många starka rengöringsmedlen är onödiga.

– Om man gör två ordentliga storstädningar om året, och sedan håller efter med vanlig veckostädning, så behövs inga starka medel. Det är bara i badrummet som man behöver något som tar bort kalk. Men även där ska man använda Svanen-märkta produkter.

Färre starka rengöringsmedel ger också mindre allergirisk. Liknande fördelar finns med ekologisk mat, menar Rune Kalf-Hansen.

– Det är ingen uppoffring att äta miljövänligt. Den ekologiska maten är den godaste och mest hälsosamma. Klimathälsan kommer som en bonus.

MATEN & DRYCKEN

Foto: Varför inte välja en ekologisk snaps?

Ekologisk mat finns nu i matvaruaffärer över hela Sverige. Störst sortiment i dagligvaruhandeln har Coop Konsum, som var föregångare med märket Änglamark. Vill du handla i en butik med enbart ekologiska varor? Närmaste butik hittar du på ekotorget.se. På krav.se hittar du en lista på landets alla gårdsbutiker som säljer kravmärkt.

Välj: KRAV-märkt sill, lax, skinka och glögg. Gör varianter på julrätter med kött från vilt och lamm, som är det mest miljövänliga köttalternativet, hellre än ko och gris. Vill du ha grönsaker på bordet? Satsa på säsongens frukt och grönsaker, gärna grönkål, jordärtskocka, brysselkål, svartrot. Välj svenska juläpplen. På systembolaget hittar du ekologiskt vin och sprit, som den ekologiska snapsen Tällbergs festbrännvin.

Undvik: Miljöbovar som icke-ekologisk skinka och grönsaker som odlats långt ifrån Sverige.

JULGRANEN

Foto: Julgran är både miljöbov och miljövän.

Julgranen är både miljöbov och miljö­vän. Julgransodlingar producerar syre och upptar koldioxid ur luften, men de gödslas ofta och besprutas med ogräsgifter, samt kan skada balansen i naturen där de odlas. Många av dem odlas utomlands, och transporten till Sverige bidrar till klimat­förändringen.

Välj: Köp helst en gran från trakten där du bor. Känner du en markägare, fråga om du får hugga din egen julgran. Mest miljövänligt är att klä en gran som växer på din tomt. Allergiker kan köpa en begagnad plastgran. Att pynta en krukväxt i ditt hem är ett roligt alternativ.

Undvik: Att köpa en ny plastgran av PVC eller en odlad ädelgran, som kräver mest bekämpningsmedel och gödsel.

KLAPPARNA

Foto: "Grön" hudvård till mamma?

Slå på miljö-radarn när du letar julklappar till familjen. Närproducerat är att föredra framför ”Made in Taiwan”. Upplevelser och egendesignade saker är ett andra miljövänliga alternativ.

Välj: Ekologiska kläder är både snygga och miljövänliga. Du hittar dem på sajter som hildur.se och swedenorganics.com. Ekovaruhuset i Stockholm har ett stort sortiment. Miljövänlig inredning finns på pug-store.com.

Vill du skämma bort mamma med ljuvligt doftande, ”grön” hudvård? På ekohygien.se och grongava.com hittar du ekologiska skönhetsartiklar. Ge bort en miljövänlig resa inom Sverige, på ekoturism.org hittar du allt från grottbesök till ridturer i Lappland.

Undvik: Att ge bort långresor med flyg (om du måste – köp i så fall även utsläppsrätter på

utslappsratt.se).

PYNTET

Foto: Välj hemgjort pynt.

På julmarknader i din stad hittar du det mest miljövänliga pyntet – det hemmagjorda.

Välj: Julpynt av naturliga material som ull, lin, hampa och andra organiska tyger, svenska träslag, kottar och återvunna material. Vill du ha pråliga saker som glittrar – välj kvalitet som kan ärvas vidare. Köp gärna julpynt på second hand. Satsa på ljus av 100 procent stearin eftersom ljus gjorda av paraffin är tillverkade av olja.

Undvik: Lackade saker och miljöfarliga material som plast, som kräver mycket energi för att produceras.

STÄDNINGEN

Foto: En mopp duger fint!

Satsa på naturliga hjälpmedel så blir fejandet inför julen både miljövänligare och mindre allergifarligt.

Välj: Naturliga rengöringsmedel som såpa, diskmedel, ättika och bikarbonat. Titta efter Bra Miljöval- och KRAV-märkning på förpackningarna. Till köksluckorna behövs inte mer än en trasa doppad i ljummet vatten och en droppe drygt diskmedel. En kapsyl såpa i hinken räcker när du moppar golvet. Mopp och handkraft kan ersätta damm­sugaren. När du köper dammsugare – välj en energisnål variant.

Undvik: Onödiga elektriska hjälpmedel, att överdosera rengöringsmedel och starka produkter.

ARTIKELN HANDLAR OM