Mordplaner mot Putin

NYHETER

Kreml: ”Skulle lönnmördas i Teheran senare i veckan” – UD i Iran: ”Fullständigt grundlöst”

Foto: Hotad Rysslands president Vladimir Putin skulle mördas av självmordsterrorister i Teheran senare i veckan, enligt en anonym Kremlkälla. Uppgifterna avfärdas av iranska UD som grundlösa.

Den ryske presidenten Vladimir Putin skulle mördas i Teheran under hans iranska besök senare i veckan, avslöjar en taleskvinna från Kreml.

Presidenten ska ha informerats om hotet, enligt taleskvinnan, som begärt att få vara anonym, skriver nyhetsbyrån AP.

Enligt nyhetsbyrån Interfax ska en källa inom de ryska specialstyrkorna ha uppgett att självmordsterrorister har specialtränats för att attackera president Putin i Teheran, dit han ska resa i morgon kväll. Kremls presstjänst har vägrat att vidare kommentera mordplanerna, men bekräftar officiellt att man har informerat presidenten om hotet.

”Desinformation”

Putin reser dit från Tyskland efter att ha träffat Angela Merkel. Under besöket i Iran skulle Putin träffa landets president Mahmoud Ahmadinejad och delta i ett möte på tisdagen med representanter från Iran, Azerbajdzjan, Ryssland, Kazakstan och Turkmenistan runt Kaspiska havet.

I Teheran tillbakavisade Mohammad Ali Hosseini, talesman för det iranska Utriksdepartementet, uppgifterna som ”desinformation som spridits av Irans motståndare”.

– Den här sortens rapporter är fullständigt grundlösa, sade han. Det handlar om rena lögner som inte har nyhetsvärde och som inte kommer att påverka det planerade schemat.

Vladimir Putin är den förste ryske eller sovjetiske presidenten som besöker Iran sedan Josef Stalin var där 1943 för att möta Winston Churchill och Franklin D. Roosevelt.

Tidigare komplotter

Åtminstone två långt gångna mordplaner mot presidenten har avslöjats tidigare. Ukrainska säkerhetstjänsten säger sig ha avvärjt ett attentat i Jalta i augusti 2000. Och den ryska säkerhetstjänsten har tidigare bekräftat att azerbajdzjanska specialstyrkor avslöjade en mordplan mot presidenten i Azerbajdzjans huvudstad Baku 2001.

Ryska myndigheter har kopplat bägge mordplanerna till tjetjenska separatiströrelser.