Hollywood-stjärnor flyr lågorna

NYHETER

Kalifornien brinner – katastroftillstånd utlyst

Foto: tiotusentals flyr En stor skogsbrand rasar i Kalifornien. Katastroftillstånd har utlysts.

Omfattande skogsbränder har utlöst katastroftillstånd och massevakueringar i Kalifornien. Hollywoodstjärnor har tvingats fly sina lyxresidens och minst en person rapporteras ha omkommit.

Guvernör Arnold Schwarzenegger utlyste katastroftillstånd i sju sydligt belägna kommuner sent på söndagen lokal tid, alltmedan brandkåren fortsatte bekämpa lågorna.

Bränderna, som flammade upp i söndags morse, har redan slukat 12000 hektar och hotar sprida sig ytterligare. Myndigheterna uppmanade 36000 invånare i Ramona, fem mil nordöst om San Diego, att fly sina hem undan lågorna som piskas på av heta vindar.

Camerons hus tömdes

I Potrero, nära den mexikanska gränsen fem mil öster om San Diego, dödades en person och fyra brandmän skadades svårt när de försökte skydda en bostad från lågorna.

I fashionabla Malibu, tre mil väster om Los Angeles och hem till otaliga kändisar, har en kyrka och flera andra byggnader redan brunnit ned. Tusentals bostäder har evakuerats, däribland de som tillhör Titanic-regissören James Cameron och Grease-stjärnan Olivia Newton-John.

– Vi är utlämnade till vindarnas nåd, sade Malibus borgmästare Pamela Conley.

Santa Monica-bergen ovanför Malibu är för tillfället torra som fnöske, efter ett rekordtorrt år i södra Kalifornien som bara fått en femtedel av den normala nederbörden.

Nya bränder

– Det finns ingen tydlig riktning på elden. Det är nyckfulla vindar och virvlar, sade brandchefen Ron Haralson till tv-kanalen CNN.

– Vi får vindbyar på uppåt 30 meter i sekunden, sedan lugnar det sig. Men sedan dyker nya mindre bränder upp, långt från den stora brandhärden. Glöden landar på hustak och träd.

Haralson uppgav att branden kan ha orsakats av en nedrasad elledning.

Bränderna i Kalifornien är fortfarande inte under kontroll. Cirka 1500 brandmän kämpar mot lågorna, och flygplan dumpar vatten på dem från luften. Först på onsdag väntas de heta vindarna i området avta.