Kvinnan har ordet

Foto: Skådespelarna Malin Tengvard, Susanna Källgren, Micke Dahl, Susanna Brink och producenten Naemi Pebaque i Teater Eksem pratar allvar om den kvinnliga sexualiteten. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån
NYHETER

Teater om fittan är svår att sälja in.

– Det var en som sa att han inte kunde komma för att han var munk, berättar skådespelarna.

Gudrun Schyman, Jane Fonda, Oprah Winfrey och Kim Anderzon har gjort det – läst högt ur Vaginamonologerna.

När pjäsen nu sätts upp i sin helhet i Göteborg är det fyra kvinnor i åldrarna 22 till 26 år som återger de berättelser som författaren Eva Ensler hämtat från kvinnor över hela världen.

– Vi har inte fött barn och levt med våra vaginor i 60 år. Regigreppet går ut lite på att vi är unga, och det känns viktigt att vi får ut pjäsen till gymnasieelever som är mitt uppe i det här med sina kroppar, säger Susanna Källgren.

"Det är bara ord"

Kulturnämnden var snabba att skjuta till pengar, men allmänheten har inte tagit emot Vaginamonologerna med samma entusiasm.

– Jag vet verkligen inte varför det är så. Det är bara ord. Pjäsen handlar om kvinnor som berättar om sina upplevelser, säger Malin Tengvard.

Avstängda för att ha använt v-ordet

När pjäsen sattes upp i en gymnasieskola i Cross River i USA blev eleverna avstängda för att de använde v-ordet. Det ansågs mer problematiskt än att många kvinnor inte kan få orgasm, ett av många jobbiga ämnen som pjäsen tar upp.

– Det handlar om hur kvinnor upplever sin rätt att ta plats eller inte ta plats, säger Susanna Brink.

Det fanns ingen roll för Teater Eksems enda kille, Micke Dahl, i Vaginamonologerna men han har varit högst delaktig i samtalen bakom scen.

– Jag var rätt insatt i debatten innan men nu kan jag vara med och snacka mens och dildos över middagen! säger han.

FAKTA

Foto: Malin Tengvard i Vaginamonologerna. Foto: Bildbyrån

Louise Jacobson (.se)