Liga stjäl airbags

NYHETER

Polisen: ”De är väldigt proffsiga”

En stöldliga härjar i Jönköpingstrakten.

Ligan bryter sig in i bilar nattetid och stjäl airbags.

Polisen misstänker att utrustningen sedan monteras i stulna bilar.

För någon månad sedan drabbades Habo av många inbrott i Audibilar. Då bröt sig tjuvarna in genom dörren och monterade loss airbags och i vissa fall CD-spelare och GPS-utrustning.

Under natten till torsdagen utsattes ett tiotal Audi-bilar i Värnamotrakten för samma sak.

Och natten till fredagen var det Jönköpings tur. Fem Audibilar i västra delen i centrum bröts upp och blev av med airbags, CD-spelare och GPS.

”Väldigt proffsiga”

Polisen misstänker att det är samma liga som ligger bakom samtliga stölder.

– De är väldigt proffsiga, det blir inte mycket skador på bilen efter detta. Och de lämnar ytterst få spår efter sig. Det enda vi har hittat är en kvarglömd ficklampa, säger Bengt Netterström, vakthavande befäl på Jönköpingspolisen.

Ficklampan ska genomgå teknisk undersökning.

Stölderna har gjorts relativt nära bostadshus men hittills har polisen inte fått in några vittnesiakttagelser.

– Vi uppmanar allmänheten att ställa sina bilar på ett upplyst ställe eller i garage om man har möjlighet, säger Bengt Netterström.

Monteras i stulna bilar

Bilarna som har drabbats är alla av märket Audi och av nyare modeller. Polisen tror att utrustningen senare monteras i stulna bilar från Tyskland.

– Utrustningen går troligtvis österut på export. Det finns tecken på att det där importeras mycket bilar från Tyskland som är krockade. Sen hamnar våra airbags i dem. Det här är ju ganska dyr utrustning med mycket elektronik, säger Bengt Netterström.

5500 per kudde

Audi Sverige uppger att en airbag till en A6:a kostar 5500 kronor plus moms till förarplatsen. Till passagerarsidan är den dyrare, eftersom den då sitter på ett annat sätt.

– Sedan kostar det mycket att montera in dem, så jag är lite förvånad över att någon har satt det i system att stjäla dem, säger Eva-Maria Elftner, informationschef på Audi Sverige.