Från fiasko till succé

NYHETER

Fem år i NHL utan spel – nu är Ari Ahonen tillbaka som publikfavorit i Frölunda

Foto: Ari Ahonen har varit en av eliteriens bästa målvakter och konkurrerat ut Joel Gistedt i målet.

Med sitt trygga spel har Ari Ahonen, 26, snabbt blivit publikfavorit i Scandinavium. Här berättar succémålvakten om den jobbiga tiden i USA, rivaliteten med Joel Gistedt och livet i Göteborg.

Du har spelat tio av tolv matcher, känner du dig som förstemålvakt nu?

– Vi har fortfarande ingen förstamålvakt, den som spelar bra får stå och vi har alltid en annan bra målvakt som också kan spela. Så här långt har jag som fått spela mest.

Hur är förhållandet mellan dig och Joel Gistedt?

– Vi kommer väldigt bra överens. Vi är vänner, umgås även utanför rinken och delar rum på bortamatcherna. Det är en tuff och ärlig kamp mellan oss.

Hur trivs du i Göteborg?

– Det är en fin stad, många unga personer och bra ställen att gå ut och äta på. Jag har varit på Ullevi några gånger och sett Finnkampen och fotboll. Det är väldigt spännande nu när IFK Göteborg är med i toppen. När det var varmt spelade jag golf nästan varje dag, det är ett fantastiskt sätt att koppla bort hockeyn. Det är bara att slå bollen så hårt man kan.

Vilka umgås du mest med i laget?

– De finska spelarna, men flera av dem har familj så vi har lite olika intressen. Men jag och Tuukka (Mäntylä) bor i samma hus så vi umgås mycket.

Du draftades av New Jersey Devils men hamnade i Albany i fem år?

– Det var fem långa år, det är väl inte den lättaste vägen in i NHL att vara bakom Martin Brodeur. Jag var på bänken i Devils i ungefär 40 matcher, och fick inte spela en enda minut. NHL var något jag drömt om och jobbat hårt för att nå. Man är så nära, men så långt i från. Lyckligtvis är jag fortfarande ung för att vara målvakt, många i NHL är över 30 så ... lite av drömmen finns kvar.

Du vill till Amerika igen?

– Ja, om den rätta chansen dyker upp. Men det var en större grej för mig förr, om jag aldrig kommer dit är inte livet slut för det.

Ari Ahonen om ...

...?snus.

–?Jag snusade redan i Finland. Men inte så mycket som nu, för det är svårare att få tag i där.

...?saknaden efter flickvännen:

–?Hon har ett år kvar på sin utbildning till sjukgymnast i Finland. Hon kommer hit lite då och då, och vi har haft det så här under våra åtta år tillsammans. Jag respekterar att hon vill ha ett eget liv och en egen karriär.

...?hur han blev målvakt:

–?Jag var back de första åren jag spelade, men slängde mig alltid efter pucken. Tränarna sa att jag borde prova att vara målvakt och som tur är valde jag rätt.

...?att dagens motståndare Brynäs sparkat Leif Boork

–?Jag fick just höra det. Det ger dem säkert extra energi, de vill visa sin nye coach att de kan spela bra.