29 års fängelse för Stenbergamannen

Publicerad:
Uppdaterad:

Dömdes för dubbelmord och sju mordbränder

Den så kallade Stenbergamannen fick i dag sitt livstidsstraff tidsbestämt till 29 års fängelse.

Den i dag 69-åriga mannen har därmed elva år kvar att avtjäna för ett dubbelmord och sju mordbränder utanför Vetlanda.

I praktiken kan han bli villkorligt frigiven 2009.

Den så kallade Stenbergamannen fick sitt livstidsstraff tidsbestämt på torsdagen av Örebro tingsrätt. Straffet omvandlas nu till 29 års fängelse.

Den i dag 69-årige mannen dömdes 1989 till livstids fängelse för ett dubbelmord och sju mordbränder.

Mannen har hittills suttit fängslad i 18 år.

Det var natten till den 14 april 1989 som ett stort antal bränder utbröt i Stenberga by utanför Vetlanda. I lågorna dog ett 80-tal djur och ett syskonpar i 70-årsåldern rapporterades saknade.

Först trodde polisen att syskonen överraskats av branden och inte hunnit ut ur sitt hus, men polisen ändrade senare brottsrubriceringen till mord.

Flera bränder

Stenbergamannen, som då var i 50-årsåldern, greps drygt en månad senare i samband med att han försökte anlägga ytterligare bränder. Han erkände i förhör att han lockat mannen i syskonparet hem till sig. Där slogs mannen i huvudet och sköts. Därefter åkte gärningsmannen hem till mannens syster och sköt henne innan han tände eld på huset.

Brandvågen i Stenberga 1989 var inte första gången som området drabbats av bränder. Från slutet av 1960-talet till början av 1980-talet eldhärjades en mängd ladugårdar och uthus i trakten kring Stenberga. Bränderna klarades inte upp, men 1981 upphörde brandvågen. Året därefter dömdes Stenbergamannen mot sitt nekande till sju års fängelse för två fall av grov mordbrand i Vetlanda.

Dömdes inte till vård

I förhör under mordutredningen 1989 erkände mannen ett 30-tal bränder från 1969 och framåt.

Motivet till mordet var enligt Eksjö tingsrätts bedömning att Stenbergamannen ville få upprättelse för misstankarna som tidigare riktats mot honom. Stenbergamannen själv menade att motivet var att han trodde att hans hustru haft en affär med den mördade mannen.

Enligt en rättspsykiatrisk undersökning som gjordes 1989 var Stenbergamannen i behov av sluten psykiatrisk vård. Den bedömningen motsades dock av en undersökning från Socialstyrelsen, och både tingsrätten och hovrätten valde att döma mannen till fängelse i stället för vård.

Kan släppas 2009

Örebro tingsrätt skriver i sitt beslut om tidsbestämningen att det inte finns någon ”konkret och beaktansvärd risk för att han skall återfalla i våldsbrott eller allmänfarlig brott av allvarligt slag”. Dock anser de att straffvärdet för brotten som Stenbergamannen begått är synnerligen högt, och att det även finns behov av utslussningsåtgärder innan mannen kan släppas ur fängelse.

Enligt reglerna om villkorlig frigivning kan mannen släppas när två tredjedelar av straffet avtjänats, i detta fall 19 år och fyra månader. Då domen mot Stenbergamannen vann laga kraft i juni 1990 när Högsta domstolen avslog hans överklagande innebär det att han kan släppas i oktober 2009.

Suttit längst

Sedan cirka ett år har livstidsdömda möjlighet att få sitt straff tidsbestämd av Örebro tingsrätt enligt den nya lagen om omvandling av fängelse på livstid. Tidigare gick det enbart att få straffet tidsbestämt genom att söka om nåd hos regeringen.

På fredagen inleds förhandling i Örebro tingsrätt gällande Leif Axmyr, den person som suttit fängslad längst i Sverige. Leif Axmyr dömdes 1982 till livstids fängelse för att ha mördat sin förra detta flickvän och hennes manliga vän.

TT

Publicerad: