Astrid firas med by för fattiga barn

NYHETER

BOUAR

Astrid Lindgren log i sin himmel när dottern Karin i går satte spaden i den afrikanska backen.

–?Det här känns oerhört laddat – ett träffsäkert sätt att hedra mamma. Det här hade hon tyckt är så himla bra.

Foto: Tillsammans med SOS-Barnbyar har Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman och hennes man Carl-Olof Nyman inlett ett unikt samarbete. 150 föräldralösa barn i Afrika ska få ett hem och utbildning i Astrid Lindgrens namn.

Karin och maken Carl-Olof Nyman är i Centralafrikanska republiken – ett av världens fattigaste länder – för att hjälpa föräldralösa barn.

Nästa år skulle Astrid Lindgren fyllt 100 år.

För att fira det och hedra hennes minne har familjen inlett ett unikt samarbete med SOS-Barnbyar. 150 föräldralösa barn i Afrika ska få ett hem, utbildning och en trygg uppväxt i en barnby med Astrid Lindgrens namn.

–?Vi vill inte ha fyrverkerier och fest utan i stället göra något alldeles speciellt i mammas anda, säger Karin, 72.

Utan el och vatten

De är nu i Afrika tillsammans med ledningen för SOS-Barnbyar.

Efter en 8 timmar lång bussresa hamnade de i Bouar, en mycket fattig stad.

Här finns bara små stenhus, de flesta utan el och vatten.

Här råder misär och här finns tusentals föräldralösa barn. De lokala toppolitikerna stod tacksamma runt Karin Nyman när hon satte spaden i jorden och därmed startade byggandet av Astrids Lindgrens barnby.

Hon var rörd när hon av borgmästaren i Bouar tog emot den första grundstenen till byn. Kommunen skänker marken, SOS-barnbyar ska bygga byn med hjälp av insamlade pengar. Spaden tar de med hem till Astrid Lindgrens museum i Vimmerby.

Familjen Lindgren skänker själv pengarna till två av barnbyns hus.

–?Det blir en stor insamlingsgala i TV 4 i juni, berättar generalsekreterare Elisabet Andersson. Här ska byggas minst tolv barnhus, dagis, skola och medicincenter.

Astrid Lindgren

Björn Lindgren