Vägverket varnar för blixthalka

NYHETER

Inga svåra olyckor under dagen – men vägverket manar till fortsatt försiktighet

Vägverket bedömer att trafikanterna klarat ovädret bättre än befarat – men varnar för blixthalka i norr i natt.

– Sjunker temperaturerna i norr kommer blir det mycket halt och besvärligt med all blöt nederbörd som fallit under dagen, säger Vägverkets presschef Thomas Andersson vid 14.30-tiden.

I södra Sverige har inga allvarliga trafikolyckor inträffat på grund av vädret i dag. I norr däremot har väglaget varit betydligt besvärligre, med blötsnö och hård blåst.

Inga personskador

Snöröjningen har varit problematisk, vilket i förlängningen har orsakat flera avåkningar. Inga olyckor med personskador rapporteras dock.

– Det finns ingen tjäle och det går därför inte att ploga ordentligt på de mjuka vägkanterna, så vägbanorna har blivit väldigt smala, säger Vägverkets presschef Thomas Andersson på eftermidagen.

– Det går inte att ta sig fram alls på småvägarna. Bussarna står och lastbilarna har problem, berättade Östersundsbon Leif Engelsen, 43, för aftonbladet.se i morse.

Bristen på tjäle har också orsakat många trädfällningar, och snömängderna har även satt viltet i rörelse. I Jämtland rapporteras flera viltolyckor, men ingen person ska ha kommit till skada.

Flygtrafik inställd

Kollektivtrafiken påverkas också. I Skåne stannade tågtrafiken på sträckorna Hässleholm-Kristianstad och Hässleholm-Åstorp på eftermiddagen, på grund av strömavbrott.

Flygtrafiken stod stilla till och från Östersund fram till 14-tiden, och ett flygplan på väg till Stockholm tvingades vända tillbaka till Umeå i morse på grund av kastvindar, skriver västerbottenskuriren.se.

Karin Henriksson