Bush: Vårt tålamod är inte obegränsat

NYHETER

Presidenten orolig över stigande dödssiffror i Irak - "Jag är inte nöjd med utvecklingen”

93 amerikanska soldater har dött i Irak under oktober, vilket gör den till den dödligaste månaden på ett år.

– Vårt tålamod är inte obegränsat, säger den amerikanske presidenten George W Bush i en pågående presskonferens om sitationen i Irak.

Men USA kommer inte, enligt den amerikanske presidenten, att skynda på sitt utträde från landet.

– Vi måste vinna över terroristerna. Vi har många strider framför oss, säger han och benämner det pågående kriget som den ”största striden i vår tid”.

På en direkt fråga svarade presidenten att han anser att USA håller på att vinna kriget mot terrorismen i Irak. Men:

– Om jag inte trodde att vår närvaro där var nödvändig för vårt lands säkerhet så skulle jag ta hem våra soldater i morgon. Jag har mött för många föräldrar som förlorat sina söner och döttrar i Irak.

Presidentens uttalande kommer i ljuset av att amerikanska soldater, som nyligen kommit hem efter att ha tjänstgjort i Irak, har tagit bladet från munnen och protesterat offentligt mot kriget i USA. Soldaternas uttalanden har fått mycket upmärksamhet i USA eftersom soldaterna som uttalat sig fortfarande är i arméns tjänst.

– Jag kommer skicka mer trupper dit om det behövs för att vinna kriget, säger presidenten. Jag frågar mina generaler vad de behöver för att vinna, och sedan ger jag dem det.

Det finns ingen fastslagen tidram för ett amerikanskt utträde.

– Om vi fastslog en sådan exakt tidpunkt skulle det innebära att vi hade förlorat. Vi kommer att stanna så länge det behövs, sade George W Bush och upprepade därmed det besked han tidigare lämnat om utträdet.

Robert Triches