Persson ville inte köra över Nuder

NYHETER

Fastighetsskatten knäckte socialdemokraterna

Fastighetsskatten blev frågan som knäckte socialdemokraterna i valrörelsen 2006. Den bedömningen gör förre statsministern Göran Persson i sin bok Min väg, mina val.

Foto: Göran Perssons bok kom ut i dag.

Vid en pressträff på tisdagen tog Persson upp sitt misstag att inte tidigare lyfta upp frågan om fastighetsskatten i valrörelsen.

– I den delen kritiserar jag Pär Nuder. Jag hade min uppfattning och vek ner mig. Jag borde i Almedalen tagit tag i denna fråga, sade han.

Persson ville i sitt tal i Almedalen på sommaren säga att fastighetsskatten skulle frysas, men Pär Nuder som var finansminister avrådde honom. Nuder ville i stället att han skulle prata om välfärd och rättvisa. Persson valde att inte ta en intern strid.

”Detta var troligen en av mina stora felbedömningar i valrörelsen 2006. Men jag orkade faktiskt inte köra över min tredje finansminister i denna fråga”, skriver Persson i boken som Aftonbladet har läst. Min väg, mina val utkommer i dag.

Persson påpekade dock att boken i övrigt är en hyllning till Nuder.

Den förre statsministern skriver också han 2006 var beredd att förhandla om att bilda en koalitionsregering med både vänsterpartiet och miljöpartiet efter en valseger.

– Jag har aldrig gillat tanken på en koalitionsregering, men så pass mycket realist är jag att jag insåg att dom två inte skulle gå in i samma samarbete som tidigare under ytterligare en mandatperiod, sade han.

Persson bedömde att det inte inte skulle gå att bara bilda koalition med miljöpartiet. Även vänsterpartiet måste få vara med.

Lindh blev arg

Persson såg Anna Lindh som sin efterträdare – och han är övertygad om att hon själv såg sig som ny partiledare. Hon blev mycket arg när Pär Nuder fick hålla det prestigefyllda talet under upptakten till EMU-kampanjen.

”Tycker du inte att det räcker med striden om EMU i partiet? Ska vi ha en strid om ordförandeskapet också?”, sade hon på Perssons telefonsvarare ett par dagar senare. Samtidigt skriver han att både Nuder och Lindh hanterade spänningen dem emellan skickligt.

Ville avgå

Under sin tid som statsminister ville Göran Persson avgå flera gånger. Redan efter ett år på posten hade han ”fått nog”. Efter valet 2002 kände han likadant:

”Jag var tröttkörd efter en lång valrörelse, jag hade svåra smärtor i höften och var inne i en skilsmässoprocess. Jag hade fått nog. Jag ville avgå.”

Något nytt om tsunamidygnet kommer inte fram i boken, enligt Aftonbladet. Persson försvarar både statssekreterare Lars Danielsson och utrikesminister Laila Freivalds. Kritik riktas i stället mot utrikesdepartementets toppstyrda organisation.