Nyheter

Råttatouille oroar Råtthjälpen

NYHETER

Kan leda till fler impulsköp av råttor

Den nya tecknade filmen Råttatouille med en charmig råtta i huvudrollen kan leda till fler impulsköp av råttor till svenska barnfamiljer.

Varningen utfärdas av Johan Lundin, företrädare för Råtthjälpen.

Filmen "Råttatouille" oroar Råtthjälpen.
Filmen "Råttatouille" oroar Råtthjälpen.

En vuxen med gott om både tid och kunskap måste vara beredd att ta huvudansvaret, annars är råttköp ingen bra idé, framhåller han.

Hittills i år har Råtthjälpen omplacerat cirka 70 tamråttor. Organisationen har ett 40-tal aktiva runt om i Sverige.

I sin bostad i Bonderup utanför Dalby i Skåne driver Johan Lundin ett jourhem för råttor. Hela tiden hör nya människor av sig till Råtthjälpen för att de ångrar sina råttköp. Men organisationen kan inte hjälpa alla, resurserna räcker inte till.

Flockdjur

Redan tidigare har det i stor utsträckning varit barnfamiljer som velat bli av med råttor de köpt.

– Till skillnad från till exempel en hamster kräver råttan väldigt mycket tid. Råttor är så intelligenta. De mår inte bra av att bara sitta i bur hela tiden, säger Johan Lundin till TT.

Många som köper råttor har heller inte förstått att de är flockdjur, som mår dåligt av att vara ensamma. Därför är det bäst att köpa minst två råttor. De ska vara av samma kön, så att det inte blir ungar.

Just nu har Johan Lundin hand om tre omplacerade råttor. En kommer från en ormmatuppfödare som lade ner sin verksamhet, en annan har präglats av att den fått bo utomhus en tid i en familjs trädgård.

En omstart

Den tuffa bakgrunden har gjort dem skygga och aggressiva. Men genom kärleksfull hantering går det att förändra deras beteende så att de kan göra en omstart som sällskapsdjur.

Johan Lundin är fullt medveten om att hans insats bara är en droppe i havet.

– Det är omöjligt att rädda alla, men det är inte därför jag gör detta. Det här är ett sätt att ändra folks inställning till husdjur, eller djur över huvud taget, säger han till TT.

Cecilia Klintö/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter