Nyheter

Ryssarna längtar till kommunisttiden

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Opinionsmätning: 35 procent drömmer om tiden före Sovjetunionens fall

Ryssarna längtar tillbaka till sovjettiden.

Enligt en ny opinionsundersökning drömmer sig 35 procent av befolkningen tillbaka till tiden före 1990.

Bara 19 procent vill ha ett demokratiskt system av västeuropeisk modell.

– Många anser att det var mer ordning och reda under sovjettiden, säger journalisten och Rysslandskännaren Ebba Sävborg Romare.

Sovjetnostalgin lever i Ryssland. Här superfemman från 1980-talet.

Sovjetnostalgin lever i Ryssland. Här superfemman från 1980-talet.

Foto: Arkivbild/TASS

När ryssarna går till parlamentsval den 2 december kommer majoriteten att rösta för en framtid med en stark ledare och med mer inslag av den gamla tidens centralstyrda planekonomi.

Den slutsatsen drar tidningen Novaja Gazeta efter att opinionsinstitutet Levada-center undersökt ryssarnas syn på olika politiska system.

Enligt undersökningen är bara 27 procent nöjda med hur dagens Ryssland fungerar. 35 procent vill tillbaka till tiden före Sovjetunionens fall.

Med tanke på president Putins starka ställning tycker Rysslandskännaren Ebba Sävborg Romare att siffrorna förvånar.

Ordning och reda

– Jag trodde nog att fler skulle tycka att det hade blivit mer ordning och reda nu med Putin. Jag tror egentligen inte att de flesta ryssar vill ha det som under sovjettiden, säger hon till aftonbladet.se.

– Men samtidigt anser många att mycket fungerade på ett bra sätt då medan det under 90-talet var rent bedrövligt.

Ebba Sävborg Romare tror att det främst är äldre ryssar som längtar tillbaka. Samtidigt lever minnet av demokratins första kaotiska år på 1990-talet kvar hos många. När ekonomin släpptes fri steg priserna kraftigt och inflationen gjorde att människor förlorade allt de hade.

Och enligt undersökningen vill nästan var fjärde ryss ha planekonomin tillbaka.

Inga roliga debatter

I väst anser många att Ryssland blivit mer centralstyrt under president Putins tid vid makten. Oppositionen får allt mindre möjligheter att göra sin röst hörd. Och i opinionsundersökningen svarar 37 procent att landet inte behöver det ryska parlament duman. Det räcker med presidentens beslut. 48 procent är fortfarande för ett parlament medan 15 procent inte kan svara på frågan.

– Problemet med duman är att den inte märks. Den är totalt dominerad av partiet Enade Ryssland. Det förs inga roliga debatter längre och det gör att dumaarbetet blir väldigt abstrakt, säger Ebba Sävborg Romare.

Vad säger den här undersökningen om det demokratiska läget i Ryssland?

– Den säger att det som bekymrar oss i väst inte bekymrar en majoritet av ryssarna. Folk är jämförelsevis nöjda. Det betyder inte att allt står väl till med den ryska demokratin. Men för ryssar i gemen är det betydligt bättre nu än under det bedrövliga 90-talet.

Hon skulle önska en lite mer nyanserad kritik av grannen i öst.

– Faran är att all kritik mot Ryssland kan leda till en backlash. Vi borde visa större respekt för vad ryssarna säger. Det här är det system de själva har valt.

Ebba Sävborg Romare sätter ett stort hopp till all den gräsrotsaktivitet som på senare år vuxit fram runt om i landet.

– Det är frivilligorganisationer som sysslar med bland annat socialt arbete på eget initiativ. Det skapar en grogrund för en äkta demokrati.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert: