Fängelse för cigaretthandel

NYHETER

Tre män dömdes på torsdagen för inblandning i mångmiljonhandel med cigaretter. Trion har smitit undan skatt för nästan 30 miljoner kronor och plundrat bolaget på tillgångar.

Huvudmannen, en 34-åring, döms av Göteborgs tingsrätt till fyra års fängelse för grovt skattebrott, grov oredlighet mot borgenär och bokföringsbrott. Dessutom får han näringsförbud i sex år.

En 44-åring, som redan avtjänar ett fängelsestraff på 2,5 år för grovt skattebrott, döms till två år fängelse för medhjälp till skattebrottet och oredlighetsbrottet. En 26-åring döms till en månads fängelse för bokföringsbrott. Eftersom han har suttit häktad i 25 dagar är straffet redan avtjänat.

Köptes i Tyskland

Cigaretterna köptes i Tyskland och togs till ett lager i Göteborg. På så sätt kunde männen utnyttja de lagliga möjligheterna att slippa punktskatt. Skatten ska betalas när cigaretterna lämnar lagret.

Fram till den 2 oktober i år ska över 26 miljoner cigaretter ha kommit till lagret. De allra flesta har snabbt sålts vidare med goda förtjänster. Bolaget skulle ha betalat över 29 miljoner kronor i skatt, men har endast betalat in cirka 600 000 kronor.

TT