Demonstranter anföll brandmän

NYHETER

144 personer omhändertagna – en gripen

En stor grupp vänsteraktivister - flera av dem maskerade - beväpnade sig på lördagen med tillhyggen i Salem, utanför Stockholm.

Polisen befarade sammandrabbningar mellan höger- och vänstersympatisörer men lyckades hålla grupperna åtskilda.

Det har också varit mindre bränder på två skolor i Salem och brandmännen har fått utstå stenkastning.

Foto: Stökigt En soptunna sattes i brand av demonstranter i Salem. Räddningstjänsten utsattes för stenkastning när man skulle släcka en mindre brand på Säbyskolan.

Flera hundra vänsteraktivister samlades i Salem utanför Stockholm på lördagen. Vid 13.30-tiden började de marschera mot den plats där en 17-årig pojke dödades av en pojke med utländsk bakgrund för sju år sedan. Tåget innehöll svarta och röda fanor och banderoller med antifascistiska slagord.

Var på väg mot pendelstationen

Vid klockan 14.40 steg plötsligt två röda lysraketer upp på himlen, vilket tydligen var en i förväg överenskommen signal. En enorm rusning följde och vänstertåget löstes upp när upp till 300 demonstranter rusade ner mot Rönninge station där högergrupperingar skulle samlas klockan 15.00. Polisen fick ta emot telefonsamtal från oroliga boende som blivit störda av demonstranterna.

Vänsteraktivisterna formerade sig i grupper och beväpnade sig med olika tillhyggen på väg mot pendeltågsstationen. Nästan alla under rusningarna var plötsligt maskerade med huvor eller halsdukar.

Småbränder

Vid 16.20-tiden kom uppgifter om att det uppstått mindre bränder på Säbyskolan och Söderby friskola. I det senare fallet uppges en papperskorg eller soptunna ha satts i brand och brandmännen ska dessutom ha fått utstå stenkastning.

Demonstranterna kastade sten mot en brandbil som tvingades backa. Men bägge bränderna var under kontroll vid 16.30-tiden, uppger Södertörns räddningstjänst.

– Även om det handlar om begränsade bränder så är det naturligtvis farligt i en sådana här situation, säger Kia Samrell på polisen i Stockholms län.

På Säbyskolan hade en raket kastats eller skjutits in genom ett krossat fönster, säger Leif Nordin, stabschef vid brandkåren i Södertörn till aftonbladet.se.

1000 på marsch

Enligt polisen var det under eftermiddag och tidig kväll lugnt vid Rönninge pendeltågsstation men man befarade då fortfarande sammandrabbningar mellan de två grupperna.

Polisen uppskattar att cirka 1 000 högeraktivister med facklor och blomsterkransar började marschera vid 18-tiden i riktning mot platsen där 17-åringen dog. Det cirkulerade ett stort antal polisfordon i Salem och Rönninge och man ledde bort ett 70-tal demonstranter via buss och tåg.

144 personer omhändertogs och en greps i samband med demonstrationerna.

– Dessutom har vi beslagtagit ett 30-tal metallbatonger som låg i skogen intill en av de skolor som brann, säger Kia Samrell, informatör vid polisen i Stockholms län, till TT.