Pappa till bortförd dotter gripen

NYHETER

Pappan till den flicka i 10-års åldern som på onsdagsmorgonen fördes bort från en skolgård utanför Vetlanda greps av polisen vid lunchtid på torsdagen.

Och på kvällen kom flickan till rätta.

Det var en bekant till pappan som kom in hit med henne hit vid sjutiden i kväll. Hon är omhändertagen av sociala myndigheter, säger Göran Risberg, vakthavande befäl vid polisen i Södermanland, till TT.

Det var enligt vittnen strax efter klockan åtta i onsdags morse som flickan mot sin vilja slets in i en bil av två män. Misstankarna riktades tidigt mot pappan. Telefonförhandlingar med mannen pågick under onsdagen och torsdagsmorgonen, innan mannen självmant gick till polisen.

– Pappan är anhållen och misstänkt för egenmäktighet med barn, säger Risberg.

Vägrade säga var flickan var

Pappan vägrade säga var flickan var. Pappans bekant har sagt att han kom till polisen med flickan sedan han hört mediernas rapportering. Den mannen är tills vidare inte misstänkt för brott, säger Risberg.

En vårdnadstvist ligger bakom bortförandet. Pappan har, enligt handlingar som Sveriges Radio Jönköping tagit del av, vårdnaden om dottern enligt ett tillfälligt beslut av tingsrätten i hemstaden. Där har också flickan bott tills hon och mamman flyttade till Småland.

Vårdnadstvisten mellan föräldrarna pågår ännu. Något slutgiltig beslut om det är mamman eller pappan som ska ha vårdnaden om flickan har inte fattats.

Enligt Risberg är det oklart hur länge flickan ska vara omhändertagen.

TT