Stökigt när 2006 blev 2007

NYHETER

Stockholm

2007 började i flera län på samma sätt som alla andra år - med misshandel, bråk, fylla och bränder.

I Uppsala skedde under natten ett upploppsliknande fritagningsförsök, i andra län svävar misshandelsoffer mellan liv och död och i Västernorrland slogs folk varstans - till och med på E4.

I Stockholm registrerade polisen 250 händelse och ingripnaden bara mellan tolvslaget och klockan halv två på natten till nyårsdagen. I Hägersten knivskars en ung man till döds vid femtiden på morgonen. Det var vid ett bråk mellan personer som firade nyår i en eller flera lägenheter i ett hyreshus som två unga män knivskars. Sex personer har gripits för inblandning i slagsmålet som tog plats inne i hyreshuset och utanför. De kommer att höras av polis senare under dagen. Den andra mannen är allvarligt skadad men hans tillstånd är stabilt.

Vid en brand som bröt ut på Värmdö, strax utanför Stockholm, totalförstördes en villa men ingen människa uppges ha skadats. Däremot fick fyra människor föras till sjukhus efter en singelolycka med en personbil på E 4 i höjd med Södertälje Syd.

Livshotande skador

Senare under natten ökade larmen om våld.

- Nu är det mest fylla, misshandel och slagsmål, sade länsvakthavande polisbefälet Eva Nilsson in på småtimmarna. Just då hade hon 67 högprioriterade ärenden.

I Bandhagen misshandlades två personer så svårt strax efter klockan 01 att deras skador i natt betecknades som livshotande.

I Dalarna var nyårsfirandet stökigare än vanligt enligt länsvakthavande befälet Carina Nilsson.

– Bland annat har vi en grov misshandel i Säters kommun och vi vet inte om offret överlever. Tillståndet för honom är kritiskt, sade hon och tillade att ingen misstänkt för dådet hade gripits.

Fritagningsförsök

I Uppsala län skedde vid midnatt ett upploppsliknande fritagningsförsök av en person som omhändertagits av polis vid pendeltågsstationen i Bålsta.

– Men det lugnade ner sig sedan vi sänt dit flera polispatruller, säger länsvakthavande polisbefälet Per-Erik Eriksson.

Hans kollegor grep också en 35-årig man som hotat ordningsvakter på en restaurang i centrala Uppsala. Han hade blivit avvisad från restaurangen, men kom tillbaka och drog fram en skarpladdad pistol. Han kunde dock snabbt övermannas av vakterna.

I Skåne misshandlades en man svårt av ett gäng på torget i Trelleborg vid 01.30-tiden. Han fick bland annat motta flera sparkar i huvudet. Två misstänkta gärningsmän är gripna.

Sköt raketer mot publiken

På Möllevångstorget i Malmö var det kaos strax före tolvslaget. Många berusade nyårsfirare sköt raketer rakt in bland publiken som hade samlats på torget för att följa skådespelet.

I övrigt betraktade Skånepolisen nyårsfirandet som relativt lugnt, trots att ytterligare några personer misshandlades och andra skadades av nyårsraketer.

33 omhändertagna - 12 gripna

I Östergötland satt på nyårsdagens morgon 33 personer omhändertagna för fylleri - och tolv gripna för misshandel. Vid midnatt rånades också en busschaufför av två okända gärningsmän i Linköping.

I Västra Götaland bröt flera bränder ut. Bland annat brann flera bilar upp i Angered i GÖteborg. Enligt ett vittne var det något, troligtvis en smällare, som exploderade vid en av bilarna och antände branden. Minst fem bilar förstördes vid branden. och flera människor misshandlades.

Dessutom anmäldes flera misshandlar. En man fick föras till sjukhus sedan han knivskars av en annan man på Östra Stillestorpsgatan på Hisingen.

”Väldigt stökigt”

I Västernorrlands län betraktade länsvakthavande polisbefälet Bruno Lindgren nyårsfirandet som "väldigt stökigt". Flera fall av allvarlig misshandel inträffade, vilket bland annat resulterade i att en 16-åring anhölls.

- Folk har slagits inne på krogar, utanför krogar och lite varstans. Till och med på E 4 har det förekommit misshandel, sade Lindgren.

Aftonbladet , TT