Shoppingfeber i julstaden

NYHETER

Handeln slår nya rekord – jultemat har haft effekt

Foto: Julhandeln slår rekord i Göteborg, i år igen. Göteborgs jultema verkar ha gått hem.

Den svenska detaljhandeln för december kommer att slå nytt rekord. I Göteborg är prognosen en omsättning på 3,6 miljarder och bland de branscher som gått bäst är hemelektronik.

Foto: Alexander Ras-Vidal.

– Det har varit ett väldigt högt tryck på decemberhandeln i Göteborg och ingenting talar emot att vi slår ett nytt rekord, ökningen väntas hamna på 7,6 procent och omsättningen på 3,6 miljarder, säger Cecilia Sahlsten vid Svensk Handel i Göteborg.

Sveriges andra största stad profilerar sig som en riktig julstad med bland annat ljussättningar i centrum och på Liseberg, levande musik, en sjungande julgran och ett stort bildspel vid Götaplatsen. En inramning som skapar köplust.

– Jag tror att julstadstemat har stora effekter på handeln och det är också väldigt kul att vi får hit många internationella turister under december.

Hemelektronik vinnare

Den svenska julhandeln kom igång ganska sent, vilket återspeglar sig i Göteborg, här skedde en riktig upptrappning veckan före julhelgen. Även den viktiga handeln i mellandagarna uppvisar en positiv utveckling, enligt Cecilia Sahlsten.

Branschen för hemelektronik är en av de stora vinnarna i racet om konsumenterna. På elektronikkedjan Bang & Olufsen på Kungsgatan har december gått lysande.

– Ja, för oss har det verkligen varit goda tider och vi har haft en jämn försäljning under hela december in i mellandagarna. Det vi har sålt mest av är platt-tv och mindre prylar som trådlösa mobiltelefoner, säger ägaren Alexander Ras-Vidal.

Hur har du handlat under julen?

Vappo Andrén, 76, Gråbo:

Kaijo Johansson, 68, Gråbo:

Angela Johansson, 39, Gråbo:

Kaija Fortes, 70, Finland:

Pierre Adolfsson (.se)