”Det är en ära”

NYHETER

Håkan Hellström fick årets Lasse Dahlquist-stipendium

I dag blev det klart att Håkan Hellström får årets Lasse Dahlquist-stipendium. En utmärkelse som han själv är väldigt stolt över.

– Det är en ära, verkligen.

Foto: Håkan Hellström tycker att det är en ära att ha fått Lasse Dahlquist-stipendiet.

Håkan Hellström har länge varit vistraditionens riddare i pop-sverige. Men hans intresse för visor är inget nytt, Håkan lyssnade på Lasse Dahlquist redan som barn.

Lasse och Håkan är släkt

– Jag brukade skryta med att vi är släkt. Och det är vi faktiskt, han är min farfars syssling. Så det känns förstås extra stort att det just är hans pris jag får.

Precis som Håkan Hellström sjunger om Andra Långgatan eller Vasaplatsen sjunger Lasse Dahlquist i sina visor om platser man kan relatera till.

– Han sjunger om Liseberg, Långedrag, skärgården. Det är platser som man känner till.

Ceremoni med konsert

Håkan får priset för det sätt han skapar egen musik på svenska och för det sätt som han för vidare och tolkar vistraditionen. Utdelare är Lasse Dahlquist-sällskapet och stipendiet på 10 000 kronor ska delas ut vid en ceremoni på Artisten i Göteborg 22 oktober.

– Då ska jag spela några av Lasses låtar också, säger Håkan Hellström.

Pengarna är inte så viktiga, även om de kan komma väl till pass när Håkan drar till Brasilien senare i höst. Det är äran som är det viktiga.

– Lasse Dahlquist är ju en legend. Det här priset kommer jag alltid att ha kvar och jag kommer kunna titta på det och känna äran.

Håkans Hellströms Lasse Dahlqvist-favoriter

Juryns motivering

Eric Thorsson