Pyspunkad – av indianer

NYHETER

Asfaltsindianerna har kommit till Malmö.

I torsdags morse upptäckte Tobias Söderlind att två däck på hans Jeep tömts på luft.

På rutan hittade han ett brev med orden ”Din stadsjeep dödar”.

Foto: Miljöaktivister hade tömt luften ur Mikael Söderlinds jeep.

– Man blir så förbannad, säger han.

Asfaltsindianerna kallar sig själva för en klimataktionsgrupp. I somras startade de sin verksamhet och de koncentrerar sig på bilarna som de menar står för de mest onödiga utsläppen - stadsjeeparna.

Deras metod är enkel – genom att släppa ut luft ur däck och lämna ett brev där de uppmanar till miljöeftertanke hoppas de kunna väcka debatt om klimatförändringarna.

”Fel sätt”

Tobias Söderlinds Jeep Wrangler från 1989 är en av Asflatsindianernas senaste måltavlor. I torsdags morse när Tobias skulle köra från hemmet i Malmö till jobbet i Lund var två däck tömda på luft. Eftersom bilen bara har ett reservdäck fick Tobias ta bussen och kom drygt en timme försent till jobbet.

– Jag har all respekt för att de vill protestera mot miljöförstöringen. Men det här är fel sätt. Att förstöra på det här sättet gör bara folk arga, säger han.

En sådan bil som du har drar väldigt mycket bensin, hur ser du på det?

– Naturligtvis har jag tänkt på det och bilen är faktiskt till salu på grund av att det blir för dyrt att pendla. Men den här bilen har jag haft mest för att det är roligt, det är närmast en entusiastgrej för mig.