Jorden runt – till bords i Göteborg

NYHETER

Jorden runt på 80 krogar. Det är tur att det finns möjlighet att ta del av världen trots att plånboken inte tillåter några restresor bort från ruskvädret.

Den som vill äta sig igenom världsdelarna i alfabetisk ordning har en rejäl uppgift framför sig. Hela världens matkulturer finns representerade på stans kulinariska krogkarta. Afrika, Amerika, Asien...

Sedan slutet av oktober har vi också möjlighet att ta en ordentlig tugga av Australien på Reef n’ Beef. Men söker du exotisk mat som emu eller känguru får du ta dig till restaurangen med samma namn i Köpenhamn – det australiensiska stekhuset på Första Långgatan flirtar inte med turisterna.

– Vi kör inte med en massa krokodil och sånt, utan lagar mat som man gör i Australien. Det mesta grillas. Inga krusiduller med torn och liknande utan enkel matlagning med bra råvaror, säger ägaren Johan Kjellberg.

En stor del av maten kräver vad Johan kallar för ”hands on” – den äts med fördel med händerna. Då erbjuds gästerna tjocka förkläden som skyddar kostymen.

– Kycklingvingar, revbensspjäll och krabbor kan vara lite kladdigt men det är en upplevelse att få arbeta med maten när man äter den.

Down under har de flesta hushåll två kök, ett inomhus och ett ute där man äter så fort vädret tillåter. Förhoppningsvis kan också Reef n’ Beef erbjuda gästerna en uteplats till sommaren.

– Vi har en innergård som är jättefin och håller på att titta på det tillsammans med hyresvärden.

Johanna Hillgren (.se)