Fortsatta strömavbrott i stormens spår

NYHETER

Persontrafiken kommer inte igång förrän på fredag

Uppröjningen efter stormen fortsätter men Eon räknar med att 20000 abonnenter ännu i kväll kommer att vara utan ström. Banverket hoppas kunna öppna södra stambanan mellan Hässleholm och Nässjö, men bara för godståg.

– Persontrafiken kommer i gång först på fredag, säger Bodil Sonesson på Banverkets pressjour.

Godstrafiken har också drabbats hårt av stormen och ett par hundra godståg blev stående på bangården i Hallsberg.

Södra stambanan är en viktig transportled och Banverket har satsat på att försöka leda om trafiken. Men det har blivit i reducerad omfattning.

– Vi stoppade trafiken från Tyskland från att komma till Sverige, säger Mats Hollander, informationschef på Green Cargo. Nu ligger vi två till tre dygn efter.

Volvo drabbat

Många industrier har därmed drabbats, bland annat Volvo Personvagnar som använder järnvägen för transporter från Olofström, Göteborg och Umeå till Gent.

Från Olofström satte företaget in lastbilar för att klara leveranserna.

– Det kommer att bli svårt att komma ikapp, säger Mats Hollander.

Stoppet på stambanan mellan Hässleholm och Nässjö innebär förseningar för passagerarna som får åka buss i stället.

Tågtrafiken mellan Malmö och Lund ställdes också in på morgonen på grund av ett fel i ett ställverk. Det var avhjälpt vid halv elva.

Allt långsammare

Eon har satt in 2700 anställda för att röja i skogarna och reparera ledningar. Vid lunchtid var fortfarande omkring 24000 utan ström, varav 8400 i Kronobergs län.

Problemen späddes också på genom ett tekniskt fel i Löddeköpinge som drabbade ett par tusen abonnenter i västra Skåne.

– Egentligen kommer reparationsarbetet nu att gå långsammare och långsammare. Vi börjar komma till enskilt belägna hus där en stor arbetsinsats ger förhållandevis få abonnenter el tillbaka, säger Johan Aspegren, informatör på Eon.

Väderutsikterna är inte lysande. Natten till fredagen väntas ett nytt lågtryck med centrum över Skåne. Hårda vindar kan komma med blötsnö på småländska höglandet.

Bengt Ljungdahl/TT