Snart orkar folket inte längre

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets Urban Hamid rapporterar - direkt från Irak

Natten till i går väcktes Bagdad av ett välbekant ljud.

Helikoptrarna över taken fick fönstren att skallra.

I fjärran hördes artillerield och flera våldsamma explosioner.

Det är som om kriget var tillbaka.

För de allra flesta var det som att vara tillbaka i en mardröm. Efter ett år av amerikansk ockupation känner många irakier att de nått gränsen för vad de klarar av.

Bristen på säkerhet gör att de helst inte går ut.

Arbetslösheten och den ekonomiska krisen har drabbat miljontals invånare och sedan oroligheterna bröt ut i Falluja i söndags ska cirka 500 ha dödats och tusentals skadats.

Unga slåss med soldater

I går kom kriget närmare Bagdad och strider utkämpades på flera håll.

I den sunnimuslimska stadsdelen Adhimiya i västra Bagdad utkämpades gatustrider mellan irakiska tonåringar och amerikanska trupper. Stadsdelen bebos av en tidigare välmående medelklass där den störtade Saddam Hussein hade starkt stöd. En man ska ha dödats när han kom i vägen för de amerikanska truppernas beskjutning.

För många irakiska familjer är det i dag en kamp att hitta mat för dagen.

Kämpar för att överleva

Khalil, 39, hans fru Qiftah, 32, och deras två barn Murtabah, 5, och Ragba, 20 månader, får klara sig på vad Qiftah tjänar på sin halvtidstjänst som veterinär.

Khalil har en examen i ekonomi, men han har aldrig haft möjlighet att använda sin utbildning. De få gånger han haft arbete har de varit som slaktare. Men för det mesta, i synnerhet efter ockupationen, har Khalil varit arbetslös.

- Inte för att det var lätt under Saddams tid, men då fick vi i alla fall hjälp. Då fanns matransoner och hyreskontroll. Myndighetarna kontrollerade priserna, då kunde vi i alla fall klara oss.

- Men nu ska vi ha tur om vi har råd att äta kött en gång i veckan. Det känns bittert för en slaktare att inte ens kunna få slakta sitt eget kött, säger han.

Tidigare artiklar:

Urban Hamid

Publicerad: