Slängde soporna fel tvingas böta
Uppdaterad:
NYHETER
Mikael fångad av sopspion: De hade fotograferat mig så jag erkände direkt
Mikael Andersson, 35, slängde en plaststol vid en återvinningsstation.
En sopspion såg honom.
Nu får Mikael böta 11 900 kronor.
På Förpackningsinsamlingen, som anställt pensionerade poliser för att jaga sopsyndare, gnuggar man händerna.
Efter över 170 polisanmälningar och tio utdömda bötesstraff har svenska folket skrämts till lydnad.
Problemen med nedskräpning vid landets återvinningsstationer har nästan upphört.
- Nu fungerar våra sopspanare i stor utsträckning som rådgivare vid miljöstationerna. Jag skulle vilja döpa om dem till sopambassadörer, säger Rolf Lundquist, vd på Förpackningsinsamlingen AB.
Kunde reglerna
En som definitivt kommer att sköta sin källsortering framöver är Mikael Andersson från Tomelilla. Förra våren körde han vid två tillfällen i väg med en plaststol, två plastbackar och några blomkrukor till en återvinningsstation.
- Jag kände till reglerna, det gör väl alla svenskar. Men där stod redan en soffa och några madrasser så jag ställde stolen bredvid en container, säger Mikael Andersson.
En sopspion hade dokumenterat nedskräpningen och ett halvår senare kallades han till polisen.
- De hade fotograferat både mig och stolen, så jag erkände direkt. Jag godkänner straffet men jag tycker att böterna är lite orimliga, säger Mikael Andersson.
Vill slippa betala
Åklagaren utfärdade ett strafföreläggande för nedskräpning på 60 dagsböter à 190 kronor, samt en avgift på 500 kronor till brottsofferfonden.
Och strax före jul damp det ner ett inbetalningskort på 11 900 kronor i brevlådan.
Mikael Andersson har vänt sig till Ystads tingsrätt för att få böterna undanröjda, men har inga större förhoppningar om att få pengarna tillbaka.
Spaning vid återvinningsstationer inleddes i södra Sverige våren 2001 och utökades under förra året till att omfatta hela landet. 20 före detta poliser arbetar med att fotografera nedskräpare, skriva upp registreringsnumret på misstänkta bilar och söka igenom sopor i jakt på syndarnas adresser.
Men sopsyndarna blir allt färre.
- Numera ser man inte så grova saker som förr, då det vräktes ut hela bohag, tv-apparater och bilbatterier, berättar en av sopspionerna.
Här är spionerna tuffast i landet
Att kasta skräp kan ge fängelse
Gunnar Svensson