Facebook

Virus sprids på Facebook – kan kapa din identitet

Av: 

Clara Öhrn

Virus sprids återigen på Facebook.
Virus sprids återigen på Facebook.

NYHETER

Nu sprids återigen ett virus på Facebook. Ett meddelande som ser ut att vara från en kompis kan i själva verket vara ett försök att stjäla din identitet. Vad du än gör – klicka inte på länken.

Det verkar som att en kompis sett dig i ett klipp på Youtube och skickar ett vanligt meddelande på Facebook. I meddelandet står det något i stil med ”Är det du Gustav?”, följt av en emoji och en länk till vad som ser ut att vara en Youtube-klipp. Men vad du än gör - klicka inte på länken, det är nämligen ett virus som sprids via det sociala nätverket.

Klickar du dig vidare kommer du till en sida där du uppmanas fylla i dina personuppgifter samtidigt som länken och viruset sprids vidare till dina vänner.

Ser ut att komma från en kompis

Det är inte första gången som den här typen av virus cirkulerar på Facebook. Aftonbladet och flera andra nordiska medier rapporterade om liknande fall under 2017 och nu är det alltså tillbaka.

– Det är väldigt smart. Om du ser meddelandet på din mobil ser det ut som att du kan spela upp videon, men det är faktiskt en länk. Det är gjord för att lura människor med mobiler, säger it-experten Peter Kruse, som danska tidningen BT har pratat med.

Hamnar du på sidan kan bedragarna komma åt din personliga information på Facebook och installera ett tilläggsprogram som kan användas för att stjäla din identitet.

Är du drabbad eller orolig ska du logga ut från Facebook, byta lösenord, köra ditt antivirusprogram och rensa både cacheminne och cookies i webbläsaren.

ANNONS

Skynda fynda damkläder– lagerflytt! 20% REA PÅ ALLT FRÅN CELLBES!

Extern länk från Cellbes

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Facebook

Datorvirus

Bedrägeri

Brott

Youtube