Rosengren gjorde nytt miljonklipp

1 av 4 | Foto: CHRISTER PÖHNER och LARS ROSENGREN
SÅLDE HERRGÅRDEN - TJÄNADE 3,2 MILJONER Förre näringsministern Björn Rosengren säljer Bergsängs gård. Herrgården har 550 kvadratmeter bostadsyta fördelad på 16 rum, tio fungerande kakelugnar och sjöutsikt. Rosengren köpte Bergsängs gård för två år sedan.
NYHETER

Förre näringsministern Björn Rosengren gör ännu ett miljonklipp.

Han säljer Bergsängs gård med 3,2 miljoner kronor i vinst. Förra året blev vinsten fyra miljoner när han sålde sommarstugan.

De nya ägarna till Bergsäng i Bergslagen är mycket nöjda med köpet:

- Det är en otroligt vacker gård. Rosengren har verkligen månat om att bevara det kulturhistoriska, säger Deanne Rauscher som tillsammans med Jan Seevers flyttar in i oktober.

För 6,2 miljoner får de ett magnifikt hus, delvis byggt på 1600-talet, med 550 kvadratmeter bostadsyta fördelad på 16 rum, tio fungerande kakelugnar och sjöutsikt.

Om flytten från Bergsäng säger Rosengren till Nerikes Allehanda:

- Det är verkligen med sorg i hjärtat. Jag har trivts väldigt bra i Nora. Men när jag köpte huset hade jag tänkt bli pensionär och dra mig tillbaka. Nu blev det inte så.

Gården är totalrenoverad

Enligt de nya ägarna har Rosengren rustat upp fastigheten totalt:

- Vi har pratat med hantverkare på bygden som är djupt imponerade över det enorma arbete han har lagt ner på fastigheten. Den var ganska nergången när han köpte den. Nu är den totalrenoverad, säger Deanne Rauscher.

- Det märks verkligen att han har lagt ner mycket kärlek på den här gården. Jag tror att han tycker mer om den än det nya huset, säger hon.

Rosengren skrev på köpet av Bergsäng innan han blev seniorrådgivare åt Stenbeck-sfären hösten 2002. Inflyttningen skedde våren 2003.

Men 2,5 timmars restid till jobbet blev för mycket. Han och hustrun Helena Rosengren har tillbringat mesta tiden i Stockholms-lägenheten.

Närmare jobbet

Nu flyttar Björn Rosengren bohaget till Arnöbergs herrgård vid Mälaren, inköpt för tolv miljoner kronor och ännu lite större än Bergsäng. Arnöberg har 700 kvadratmeter bostadsyta i tre hus. Från herrgården utanför Enköping kapar han restiden till huvudstaden med nästan hälften.

Aftonbladet sökte i går förgäves Björn Rosengren för en kommentar.

Sålde sommarhus med miljonvinst

Joachim Kerpner