”Irak kan bli ett krig utan slut”

John Kerry till hårt angrepp mot president Bush i tal i natt

Med sex veckor kvar till presidentvalet i USA är Irak den dominerande frågan.

I ett tal på måndagskvällen gick John Kerry till hårt angrepp mot hur George Bush hanterar Irak-konflikten.

Demokraternas valkandidat John Kerry anklagade George Bushs Irak-agerande för "en kolossal felbedömning" i sitt tal på New York University på måndagskvällen.

Kerry kritiserade Bush för att han fortfarande skulle starta krig, medveten om att Saddam Hussein inte hade tillgång till massförstörelsevapen.

– President Bush säger att han skulle göra om allt, på samma sätt. Hur kan han mena allvar? sa John Kerry i sitt tal, enligt BBC

”Kan bli ett krig utan slut”

Kerry påstod att presidentens beslut om att anfalla har tagit bort fokus från ett allt större hot mot USA med fler terroristattacker, och har skapat kriser som kan leda till oändligt långt krig.

– Invaderandet av Irak har skapat kriser av historiska proportioner, och om vi inte ändrar kurs kan detta bli ett krig utan slut i sikte.

– Saddan Hussein var en brutal diktator som förtjänar sin egna plats i helvetet. Men det var inte anledningen till att starta krig. Vi har bytt ut en diktator mot ett kaos som har gjort Amerika mer osäkert, fortsatte Kerry.

Presenterade handlingsplan

John Kerry påminde också åhörarna om att mer än 1 000 amerikaner nu har dött sedan kriget startade.

I slutet av talet presenterade Kerry en fyra-punkter lång handlingsplan för att hantera Irak-konflikten.

Skaffa mer hjälp från andra länder

Erbjud bättre träning till trupperna som ska se till Iraks säkerhet

Erbjud bidrag till det irakiska folket

Försäkra att de demokratiska valen kan hållas nästa år som utlovat

Kerry förklarade sedan att en verklighet av dessa punkter kan leda till att de amerikanska trupperna kommer hem inom fyra år med början nästa sommar.

Bush slog tillbaka

George W Bush slog tillbaka direkt efter John Kerrys starka kritik i ett tal i Derry, New Hampshire.

– Förra december sa han (Kerry) detta och jag citerar: "De som tvivlar på huruvida Irak eller världen kommer att bli bättre utan Saddam Hussein och de som tror att vi inte är säkrare efter att ha tillfångatagit honom kan inte göra rätt bedömningar för att bli president och har heller inte förmågan att bli vald som president".

– Jag kunde inte ha sagt det bättre själv, lade George Bush till.

Bush valkampanj har anklagat Kerry för att vara inkonsekvent i Irak-frågorna och vidhåller att en förändring mitt i kriget inte är vad landet behöver.

Alexandra Ramnewall

Publisert: