Bråket om mattegåtan

"De gör allt för att smutskasta mig"

22-åriga Elin Oxenhielm hade löst en av historiens största mattegåtor.

Men nu har det blivit bråk.

- Det här är en prestigefråga och många vill smutskasta mig, säger hon.

Den 26 november kablades sensationen ut över världen. Elin Oxenhielm vid Stockholms universitet hade löst Hilberts 16:e problem, en av historiens största matematiska gåtor. Men nu ifrågasätts hennes upptäckt av allt fler.

"Smutskastning"

Elin Oxenhielm hävdar dock att hon inte gjort något fel.

- Det ligger väldigt mycket prestige i det här, och många gör allt de kan för att smutskasta mig och slå hål på min teori. Men Nonlinear Analysis har utvärderat och publicerat den så därför hänvisar jag till dem.

Trots att Nonlinear Analysis är en mycket aktad tidskrift i forskarvärlden hävdar vissa att de begått ett stort misstag när de valde att publicera Elin Oxenhielms artikel.

- Det är omöjligt att förstå hur en världsledande tidskrift kan godkänna det här, säger Grigori Rozenblioum, professor i matematik vid Chalmers tekniska högskola, Göteborg.

- Det behövs inte ens en matematiker för att se felen. KTH-studenterna på grundkursen klarar det på tio minuter.

Även Stockholms universitet är noga med att poängtera att de hela tiden motsatt sig att Oxenhielm försökte få sin artikel publicerad.

Hennes lärare, Yiashao Zhou, tar starkt avstånd från artikeln på sin hemsida.

Zhou skriver bland annat att hon inte i sin vildaste fantasi hade kunnat föreställa sig att ansedda Nonlinear Analysis skulle publicera Elin Oxenhielms artikel.

Grova misstag

Hon menar att artikeln innehåller flera grova misstag och är ofullständig, vilket är lätt för en erfaren matematiker att se.

Aftonbladet har förgäves försökt nå Nonlinear Analysis redaktör för en kommentar.

Johan Taubert